1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Lastekirjanduse keskuses tähistatakse noorteteatripäeva konverentsiga
Lastekirjanduse keskuses tähistatakse noorteteatripäeva konverentsiga

Lastekirjanduse keskuses tähistatakse noorteteatripäeva konverentsiga

Eesti Lastekirjanduse Keskuses tähistatakse homme ülemaailmset laste- ja noorteteatripäeva konverentsiga, et meeles pidada, kui oluline on teatrialane haridus lapse- ja noorukieas.

ASSITEJ Eesti korraldataval teemapäeval küsitakse “Kellele on vaja dramaturgi?”, kus paneeldiskussioonis osalevad dramaturgid ja lavastajad Piret Jaaks, Rein Agur, Sander Pukk, Krista Kumberg ja Donald Tomberg. Päevajuht Toomas Tross sõnas Kuku raadiole saates Publikumärk: “Dramaturgi on vaja kõikidele teatritele ja ka kõige pisemale vaatajale. Dramaturgi tuleb usaldada, sest lavastus peaks olema väikese vaataja jaoks ainiti elamuslik ja kui dramaturg on oma käe sinna külge pannud, siis lisaks mängusärtsule on seal ka miskit, mis jääb kahe kõrva vahele, meenudes siis viie või 15 aasta pärast.”

Olulisimaks teemaks, mida teemapäeval arutletakse, on “Kuidas tunnustada laste- ja noorteteatrit?”. Alates 1997. aastast on Eesti Teatriliit välja andnud vaid ühte lastelavastuste auhinda. Selleks on Salme Reegi nimeline preemia. Nominentide hulka arvestatakse kõiki, kes on lavastuse loomisega seotud, kunstnikutest näitlejate ja lavastajani välja. Kuid laste- ja noortelavastusi luuakse tunduvalt rohkem, kuni 50 lavastust aastas, mis tähendab, et ligikaudu 25 protsenti uuslavastustest Eestis tehakse noorele vaatajale. Paneeldiskussioonis osalevad Katre Väli, Kirsten Simmo, Birgit Landberg, Eva-Liisa Linder ja Jaanus Vaiksoo.

Lisaks astuvad Allan Kressi juhendamisel üles Eesti Draamateatri noored näitlejad Teele Pärn ja Karmo Nigula koos Tallinna 32. Keskkooli näiteringi õpilastega, lugedes ette Eesti Teatri Agentuuri 2018. aasta laste- ja noortenäidendite võistluse III preemia laureaadi Tia Navi “Kas tead, kool?”.

ASSITEJ (Association Internationale du Théâtre de l’Enfance et la Jeunesse) president Yvette Hardie toob oma käesoleva aasta pöördumises välja New Yorgi The New Victory teatri viieaastase uuringu tulemused, mis vaatles lastele ja noortele suunatud teatri mõju. Uuringus leiti, et teatriskäimine andis neile lastele suurema lootuse tuleviku suhtes kui teistele, kes sama perioodi vältel teatreid ega töötube ei külastanud, tunnetades nii oma tulevikku õppimis- ja töötamisvõimaluste suhtes kahanevana. Teater avab uksi, tunnetamaks suuremat ühendust teistega ja – väga oluline – ka iseendaga.

Head Uudised GoodNews