1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Linnavalitsus kinnitas suurkujude mälestusmärkide asukohad
Linnavalitsus kinnitas suurkujude mälestusmärkide asukohad

Linnavalitsus kinnitas suurkujude mälestusmärkide asukohad

Tallinna linnavalitsus kinnitas laulja Georg Otsa, Eesti esimese presidendi Konstantin Pätsi ja kirjanik Jaan Krossi mälestusmärkide asukohad ning moodustas žüriide koosseisud ideekonkursside võistlustööde hindamiseks ja võitjate väljaselgitamiseks.

Konstantin Pätsi mälestusmärgi asukohana kinnitati Tammsaare pargis Uue Turu kinnistu. Ajutine komisjon leidis, et mälestusmärgi asukoht Uue Turu kinnistul on piisavalt nähtav, et olla suurkuju vääriline. Ühtlasi pälvib see avalikkuse tähelepanu ja annab edasi Konstantin Pätsi seost samas paigas toimunud 1905. aasta poliitiliste sündmustega, milles oli Pätsil oluline osa. Samuti on valitud asukoha puhul oluline ruumiline seos Estonia teatriga: just Estonias toimusid 100 aastat tagasi Konstantin Pätsi osavõtul koosolekud, kus kavandati Eesti Vabariigi väljakuulutamist. Mälestusmärgi käsitlus ja vorm leitakse avaliku üheetapilise ideekonkursiga, mille võistlustingimused koostas Eesti Arhitektide Liit.

Georg Otsa mälestusmärk rajatakse Estonia pst 4 kinnistule. Mälestusmärgi rajamiseks moodustatud ajutine komisjon pidas oluliseks, et mälestusmärk annaks edasi Georg Otsa tähtsust ja tähendust ning rikastaks ka linnaruumi. „Estonia teatril on oluline kultuuriline ja ruumiline kontekst, mis toetas Otsa kasvamist legendiks ning mille lavalaudadel esines Ots mitmetes karjääri silmapaistvamates rollides. Samas on Estonia teatrit ümbritsev linnaruum üks Tallinna esindusalasid,“ selgitas ajutise komisjoni esimees ja abilinnapea Vadim Belobrovtsev. „Nii uue käsitluse saanud Tammsaare park, planeeritav Teatri väljaku uuendamine kui ka perspektiivne Rävala puiesteed läbiv trammiliin soodustavad tänavaruumi aktiviseerimist ja selle muutumist veelgi atraktiivsemaks nii kohalike elanike kui ka Tallinna külaliste jaoks.“

Jaan Krossi mälestusmärgile sobivaima asukoha leidmiseks kinnitas linnavalitsus kaks alternatiivset asukohta: üheks asukohaks on Kullassepa ja Harju tänava nurk ja teiseks Kullassepa tänava Raekoja platsi poolne ots. Mälestusmärgi lõplik asukoht selgitatakse välja ideekonkursi raames. Ajutine komisjon esitas ettepaneku kinnitada mälestusmärgi asukohana Kullassepa tänava piirkond vanalinnas, kuna Kullassepa tänava vahetus läheduses asuvas kirjanike majas asusid Jaan Krossi elu- ja tööruumid. Väljapakutud asukohas mälestusmärk taasloob vanalinlikult tihedat tänavaruumi ja kõnetab nii tallinlasi kui ka Tallinna külalisi.

Otsa ja Krossi mälestusmärkide kunstilised lahendused ja lõplikud linnaruumilised paiknemised selgitatakse avalike üheetapiliste ideekonkurssidega. Konkursside võistlusülesanded koostab Tallinna linnaplaneerimise amet. Ideekonkursid ja järgnevad väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlused viib läbi ja mälestusmärkide teostamised korraldab Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet.

Head Uudised GoodNews