1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Lisatud hiigelgalerii! Eesti parimaks Iiri kohvi valmistajaks sai Vyacheslav Ilichev
Lisatud hiigelgalerii! Eesti parimaks Iiri kohvi valmistajaks sai Vyacheslav Ilichev

Lisatud hiigelgalerii! Eesti parimaks Iiri kohvi valmistajaks sai Vyacheslav Ilichev

Foto: Kylli Tedre-Gavrilov
Foto: Kylli Tedre-Gavrilov

Neljapäeva pärastlõunal toimus Tallinna restoranis Trühvel Iiri kohvi valmistamise võistlus “Teeling Irish Premium Coffee Challenge” formaadis “Barista vs Baarmen”, kus võistlejate ülesandeks oli valmistada oma “twist” ehk enda nägemus Iiri kohvist.

Pärast viieliikmelise zürii kaalutlemist tuli neilt ühine otsus, et võitja on Pegasuse restorani vanembaarmen Vyacheslav Ilichev, kes oli sellisel võistlusel esmakordselt ja keda võit väga üllatas.

“Võistluse ajal olin nagu dirigent klaaside vahel, kogu aeg kolises midagi,” meenutab võitja oma ärevust. “Ju siis olid maitsed nii paigas, et minu võistlustöö läks läbi.” Vyacheslav tunnistab, et vahepeal tekkis ka käegalöömise tunne. “Kui kombineerisin alguses eri komponente kokku, tuli hea, aga teisel korral üldse mitte. Kolmandal korral tegin kõik samade produktidega uuesti läbi ja lõpptulemus oligi see, mida ma tahtsin.”

Võitja kasutas oma töös traditsiooniliste koostisosadele ehk Brick kohvile, Teeling viskile, magustajale ja koorele lisaks esimesena näiteks aniisi, teised komponendid tulid tema sõnul lihtsalt ise, sealhulgas rosmariin ja roosa Himaalaja sool, et tasakaalustada magusust.

28-aastane Vyacheslav Ilichev ütleb, et pakkumine Iiri kohvi challenge`s kaasa lüüa tuli tööandjalt ja ta oli kohe nõus, sest talle meeldib võistelda ja ka Iiri kohvi valmistamine ei tundunud suur vaev olevat. “Kui reeglid kätte sain, pani muretsema küll, aga olin sõna andnud,” räägib võitja. Ettevalmistamiseks läks tal kahe nädala jooksul palju tunde, sest tuli järele proovida, kuidas kokteil tasakaalu viia. Osavõtt tekitas temas suurt huvi kohvimaailma vastu ja ta tahab nüüd sellel alal edasi areneda.

Üks kohtunikest, Iiri kohvi tegemise maailmameister Marta Piigli rääkis, et meeleolu võistlusel oli soe ja kodune, pinget väga polnud, baristad ja baarmenid ei tundunud konkurentidena, vaid pigem toetasid üksteist. Kohtunikuna oli tema jaoks huvitav see, milliseid erisusi annavad võistlejad sedavõrd traditsioonilisele ja kindlate komponentidega kokteilile nagu Iiri kohv. Tema hinnangul oli tasakaalustamises eelis baarmenitel, kohvipakkumise osas aga baristadel.

“Tööd olid väga võrdsel tasemel, tasemevahel polnud väga tunda, kõik oli argumenteeritult paika pandud, polnud ülepingutamist või lati alt läbi jooksmist,” võtab Marta Piigli kokku. Kohtunikel polnud ka suurt vaidlemist, punktitabelid ei andnud suurt mängumaad, ja kuigi otsustajad olid võitja leidmiseks valmis arutama, mis punktide taga on, saadi parim kätte juba punkte kokku lüües, kuigi mitte mäekõrguselt.

“Võitja esitlus oli parim, ta oskas põhjendada, mida ta oli teinud, ja ka visuaalne tulemus oli kena — kui mõnelgi võistlejal oli idee hea, aga tulemus lagunes klaasis, siis võidutöö oli visuaalselt kaunis ja see oligi ehk edu võti,” lisab Marta Piigli.

Kohtunik Helger Aava ütleb, et võidutöö oli hästi tasakaalus, oli olemas oma maitsenüanss, visuaalselt oli see kõva sõna ja pealt ära juues püsis joogi välimus endisena. Kohtunike otsus oli üksmeelne, viielt kohtunikult tulid parimad punktid kolmele inimesele, kuid maitsepunktid olid ühel ehk Vyacheslavil kõrgemad. Aava sõnul olid võistlejad omavahelises suhtlemises sõbralikud, urgitsemist polnud, üksteist aidati, kuid temale jäi silma osalejate ärevus — mõnigi neist tundus rahulik, aga mingil hetkel, ka pingelanguse ajal hakkas käsi värisema ning selline asi võib näiteks kokteili liigutamisel selle segi loksutada.

Helger Aava on väga rahul ürituse formaadiga, arvestades, et tegu oli esmakordse üritusega. Tema arvates olnuks ideaalne see, kui üritusel oleks viimast otsust tegev peakohtunik, eelnevalt oleks tehtud briifing, kus oleks ka ärevil võistlejad midagi üle küsida ning mõni barista oleks võinud eelnevalt võrdluseks valmis teha klassikalise Iiri kohvi ning sealt edasi looks igaüks juba oma “twisti”. Ja mõistagi on samuti Iiri kohvi valmistamise maailmameistri tiitliga Aaval öelda kiidusõnad kohtunik Ott Kiivikasele.

Baarikülastajast kohtunikuna otsustajate sekka kutsutud Ott Kiivikas tunnistab esialgset kartust, et tema hinnangud ei lähe kokku nende kohtunike omaga, kes teavad baarmenite-baristade maailmast kõike, kuid üllatuslikult langesid need suures osas ühte. “Kõik võistlejad tegid midagi omamoodi, aga parimad tööd olid need, kus kõike oli mõistlikult ja mõõdukalt,” jutustab kulturistist kohtunik. “Mõnegi töö puhul oli protsess tugev, aga tulemus mitte. Ka töö käigust jutustamine oli kaootiline, ehk ei peaks mitte komponente tutvustama, vaid rääkima kokteili lugu,” arvab ta. Otile olid üllatuseks just lisatavad ained, näiteks Himaalaja sool. Lõppkokkuvõttes on ta õnnelik, et sai sellisel üritusel kohtunikuna kaasa lüüa.

Võistlustel kasutatud Teeling Whisky pani välja üks korraldajatest Altia Eesti, kohvioad said osalejad ise The Brick röstlas välja valida ning ürituse toimumispaiga korraldajaks oli restoran Trühvel. Parimale kokteilivalmistajale oli autasuks vabalt valitud asi, kinkekaart või reisivautšer 500 euro väärtuses, lisaks auhinnad Teeling Whiskey ja The Brick Coffee Roastery poolt.

VAATA GALERIID!
Fotod: Külli Tedre-Gavrilov

Head Uudised GoodNews