1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Lisatud kõik tunnustuse saajad! Tartu aukodanikeks nimetati Väino Kull, Üllar Põvvat ja Rein Taagepera
Lisatud kõik tunnustuse saajad! Tartu aukodanikeks nimetati Väino Kull, Üllar Põvvat ja Rein Taagepera

Lisatud kõik tunnustuse saajad! Tartu aukodanikeks nimetati Väino Kull, Üllar Põvvat ja Rein Taagepera

Tartu
Foto: Matti Zirk

Linnavolikogu otsusel said Tartu aukodaniku tiitli kauaaegne linnajuht Väino Kull, veemotospordi arendaja Üllar Põvvat ning teadlane ja ühiskonnategelane Rein Taagepera. Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid ettevõtja Jüri Külvik, kodanikuühiskonna arendaja Anne Schotter ja Vanemuise teatri balletijuht Mare Tommingas.

Väino Kull oli aastatel 1993-1996 Tartu linnapea, 1996-1999 linnavolikogu esimees, 2009. aastal abilinnapea ning kuulub praegu volikogu rahanduskomisjoni. Linnajuhina oli Väino Kull põhjalik ja tasakaalukas, andes suure panuse Tartu linna kui omavalitsuse õigusliku baasi ning praktilise töökorralduse arengusse iseseisvuse taastanud Eestis.

Üllar Põvvat on Eesti ja Tartu linna veemotospordi arendaja, treener ja endine veemotosportlane. Tartu Kalevi veemotoklubi juhatuse liikme ja eestvedajana on ta 1998. aastast juhtinud Kvissentalis asuvat veemotokeskust, kus tegeletakse aktiivselt noorte- ja saavutusspordi edendamisega. 1970. aastate algusest veemotospordiga seotud Üllar Põvvati käe all on sirgunud paljud rahvusvahelistel tiitilivõistlustel edukalt esinenud sportlased.

Emeriitprofessor Rein Taagepera oli üks Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna loomise eestvedajaid ning aastatel 1991-1994 selle esimene dekaan. Rein Taagepera tõi endaga kaasa uue akadeemilise mentaliteedi ja kvaliteetse õppetöö ülesehituse ning andis suure panuse sotsiaalteaduskonna rahvusvahelise avatuse edendamisse. Teadustegevuse kõrval on Rein Taagepera suur missioon olnud kaasa aitamine Eesti iseseisvuse taastamisel, alates 1987. aastast on ta aktiivselt osalenud Eesti ühiskondlikus ja poliitilises elus.

Jüri Külvik on ligi 25 aastat olnud silmapaistev Eesti metsa- ja puidutööstuse arendaja. 1993. aastal asutas ta ASi Lemeks, mis on praeguseks kasvanud Eesti üheks suurimaks tööstusettevõtteks ja korduvalt valitud Tartu parimate sekka. Lemeks tegutseb edukalt nii puidutöötlemise ja metsavarumise valdkonnas kui ka põllumajanduses ning grupi 22 tütar- ja sidusettevõtet annavad tööd üle kuuesajale inimesele.

Kodanikuühiskonna arendaja Anne Schotteri tegevus on olnud suunatud sotsiaalselt haavatavate gruppide toetamisele ja neile võimaluste loomisele. Tartu Ülikooli meditsiinivaldkonna teadustöö kõrval rajas Anne Schotter 1989. aastal ühe esimese Tartu vabaühenduse Tartu Kristliku Kodu. Tänaseks on sellest saanud Tartu Koidu Keskus, mille struktuuri on kuulunud eralastekodu, lastepäevakeskused, lastehoid ja tugikorterid.

1978. aastast Vanemuise teatris töötav Mare Tommingas on oma teatritöö jooksul olnud nii rühmatantsija, solist, koreograaf kui balletijuht. Vanemuise balletti juhib ta aastast 1992 ning tema visa ja eesmärgikindla töö tulemusena on praegune Vanemuise balletitrupp ühtlaselt kõrge tehnilise tasemega ning koosneb põnevatest ja väljendusrikastest tantsijaisiksustest.

Aukodaniku nimetused koos sellega kaasneva Tartu Suurtähega ja Tartu Tähed antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 99. aastapäevale pühendatud aktusel Vanemuise kontserdimajas.

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest.

Head Uudised GoodNews