1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Kunst valitseb
  4. LIUELDES INIMELU JÄÄL! Pieter Brueghel noorema teose “Talvemaastik Linnupüünisega” juhtmotiiviks oli elu lühiajalisus
LIUELDES INIMELU JÄÄL! Pieter Brueghel noorema teose “Talvemaastik Linnupüünisega” juhtmotiiviks oli elu lühiajalisus

LIUELDES INIMELU JÄÄL! Pieter Brueghel noorema teose “Talvemaastik Linnupüünisega” juhtmotiiviks oli elu lühiajalisus

"Talvemaastik Linnupüünisega" Pieter Brueghel noorem Brüssel u 1564 – Antwerpen 1638
“Talvemaastik Linnupüünisega”
Pieter Brueghel noorem
Brüssel u 1564 – Antwerpen 1638

Pieter Brueghel noorem oli Flaami maalikunstniku Pieter Brueghel vanema poeg, kelle karjäär möödus Antwerpenis, kus ta sai 1584/5. aastal maalikunstnike gildi juhiks. Pieter Brueghel noorem maalis peamiselt maastikke, religioosseid ja vanasõnade-ainelisi lugusid ning külaolustikke. Tema žanrimaalid talupoegadest keskenduvad eelkõige maalilisusele; on avaldatud arvamust, et neis puudub tema isa töödele omane peenus ja humanism. Nii Pieter Brueghel noorem kui tema järgijad olid Pieter Brueghel vanema kuulsaimate kompositsioonide viljakad kopeerijad. Kunstniku teiseks põhiteemaks olid tulekahjustseenid, millest ka hüüdnimi Põrgu-Brueghel.

„Talvemaastik linnupüünisega” on üks paljudest koopiatest, mille Pieter Brueghel noorema ateljee maalis Pieter Brueghel vanema maali järgi „Maastik linnupüünise ja uisutajatega” (1565, Musees Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brüssel, Belgia, nr 8724). Imekaunis talverõõmude küllane maastik Brabanti külaga ja uisutajatega jääl on filosoofiliselt sümboolne stseen, mille juhtmotiiviks on elu lühiajalisus. Õpetlaste sõnul sümboliseerib linnupüünis lindude lõksulangemist ja kadu ning uisutajad õrnal jääl ja jääauk viitavad mõtlematule ettevaatamatusele. Samuti on arvatud, et kaks musta varest taevas võivad ennustada surma, mis luurab hooletuid uisutajaid niisama nagu püünis, kuhu langevad õnnetud linnud. Filosoofiline on ka Pieter Brueghel vanema originaali järgi valmistatud kuulus gravüür „Uisutamine Püha Jüri värava ees”, mille alaservas on elutark lause ladina, prantsuse ja hollandi keeles, mis ütleb: „Liueldes inimelu jääl”. Teose varasematel koopiatel on tekst, mis lisaks vihjab tarkusele ja lollusele, millele inimesed loodavad, kui nad „liuglevad läbi elu, mis on isegi vähemkestev ja õrnem kui jää”.

Tänapäeval on Pieter Põrgu-Bruegheli tööd eksponeeritud paljudes olulisemates muuseumites üle maailma, sealhulgas: Riiklik Ermitaaž, Sankt-Peterburg, Venemaa; Kunsthistorisches Museum, Viin, Austria; Musée du Louvre, Pariis, Prantsusmaa; Metropolitan Museum of Art, New York, USA; Rijksmuseum, Amsterdam, Holland; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh, Pennsylvania, USA; National Brukenthal Museum, Sibiu, Rumeenia; Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brüssel, Belgia; ning samuti erinevates erakollektsioonides.

Kuni 5. oktoobrini saab Pieter Brueghel noorema teost “Talvemaastik Linnupüünisega“ näha Tallinna Raekojas näitusel „Kunst valitseb“.

Rohkem infot näituse kohta leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews