1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Loomemajanduskeskuse ettevõte andis välja oma esimese raamatu
Loomemajanduskeskuse ettevõte andis välja oma esimese raamatu

Loomemajanduskeskuse ettevõte andis välja oma esimese raamatu

Loomemajanduskeskuse ettevõte andis välja oma esimese raamatuSel aastal Tartu Loomemajanduskeskusega liitunud Toledo kirjastus andis välja oma esimese raamatu – kokaraamatu “Hispaania söögid Eesti köögis”, mille autorid on Eestis elavad hispaanlastest hobikokad Eneko Bolumburu, Rafael M. Calvo Diaz, Neftali Peral, Miguel Villoslada.

Raamatus on kokkade lemmikuid kergetest toitudest keerukateni, krevettidest verivorstini ja Andaluusiast Baskimaani. Kõiki roogasid on autorid ise siinsetes tingimustes valmistanud, vajadusel retsepte pisut kohandades ja silmas pidades, et kõik koostisosad oleksid Eestis olemas.

Toledo kirjastuse üks asutajatest Maris Peebo sõnul tundus ettevõtmist väärt paluda neljal hispaanlasel, kelle maitsemeel on Eestis elatud aastate tõttu oliiviõli kõrval ära harjunud ka hapukoorega, valmistada möödunud suvel siinsete sõprade köökides Hispaania sööke ja need raamatuks kokku panna. “Loodame, et see kokaraamat paneb lugeja end tundma kõikvõimsa ja osavana, nagu on hea kokaraamatu kohus, ning mõõdukalt põnevil ja erutatuna, nagu on köögis tõeline hispaanlane,” lisas Peebo.

Raamatu esitlused toimuvad 13. detsembril kell 19 Tallinnas Hispaania Majas (Valli 4) ja 17. detsembril kell 19 Tartus Loomemajanduskeskuse saalis.

Selle raamatu kokad, neli Eestis elavat hispaanlast, õnneks vist ei oska kahtlustadagi, et on kolinud maale, kus vanarahvas muude tarkade ütlemiste sekka olla vahel poetanud ka selle: „Külalistel anna veega kartulid ja kuparäimi, kae kas veel tuleve.“ Ja las see jäädagi.

Kokaraamatu sooviks on tuua Eesti köökidesse Hispaania sööke, mida saab valmistada kartuseta, et mõni eksootiline toiduaine pole kättesaadav. Autorid on Eestis elavad hispaanlastest hobikokad ja kõiki roogasid on nad ise siinsetes tingimustes valmistanud, vajadusel retsepte pisut kohandades ja silmas pidades, et kõik koostisosad oleksid Eestis olemas.

Toledo kirjastuse eesmärgiks aga on olla hispaaniakeelse kultuuriruumi parimaks vahendajaks Eesti lugeja jaoks.

Head Uudised GoodNews