1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Maailmaloomisliturgia „Tammeöö :: turnigürh” Kumus
Maailmaloomisliturgia „Tammeöö :: turnigürh” Kumus

Maailmaloomisliturgia „Tammeöö :: turnigürh” Kumus

5. juunil kell 17.00 leiab Kumu kunstimuuseumi sisehoovis aset „Tammeöö :: turnigürh” – muusikat ja maailma loomist hõlmav liturgia, mida viivad läbi  Erkki Luuk & c:. Üritus toimub Margit Säde Lehni kureeritud vabaõhuprojekti „Kõndides mööda salateid” raames, mis on omakorda osa Kumu näitusest „Aedade järelelu“. Sõltuvalt publikust viiakse üritus läbi eesti või inglise keeles, osalemine tasuta.

Tammeöö on olnud vaimne seisund või riik, kunstlik psühhoos; praktiline fenomenoloogia ja radikaalne essentsialism, mis tegeleb kohtade, maa, keele ja aeglusega; tegevus, mis hävitab reaalsust, sümboolset korda ja iseennast; pidev kõigeülene maa-alune seisund, mis valitseb enne või pärast kõike olemasolevat. Tammeöö algas 2008. aastal kahe kunstniku, Erkki Luugi ja Tanel Randeri koostöö aluseks oleva vaimse protokollina, mis möödunud aastal muudeti ametlikult avatud religiooniks ning on seni avaldunud etendustest ja ekskursioonidest näituste ja raamatuteni.

Erkki Luuk (1971) on kirjanik ja kunstnik, kes töötab teksti, performance’i, installatsiooni, muusika, skulptuuri ja maaliga. Ta on osalenud mitmel soolo- ja grupinäitusel nii Eestis kui ka välismaal. Raamatute „Ornitoloogi pealehakkamine” (2002), „ ” (2005), „Valitud luuletused” (2008) „Tammeöö” (2012, koos c:-ga) autor.

Tanel Rander ehk c: (1980) on kunstnik, kirjanik ja kriitik. Töötanud juristi ja advokaadina, alates 2009. aastast vabakutseline kunstnik. Tema loominguline tegevus jaguneb eksperimentaalseteks, keele ja psühholoogia tasandil toimivateks performatiivseteks praktikateks ning kriitiliseks, Ida-Euroopa diskursuse ja dekoloniaalsusega seotud uurimuseks.

Näituse „Aedade järelelu” vabaõhuprojektis „Kõndides mööda salateid” osalevad: Caroline Bergvall (Suurbritannia), Paul Elliman (Suurbritannia), Kenneth Goldsmith (Ameerika Ühendriigid), Kadri Klementi (Eesti), Lucie Kolb (Šveits), Louise Lawler (Ameerika Ühendriigid), Erkki Luuk & c: (Eesti), Tine Melzer (Šveits), Adrian Piper (Ameerika Ühendriigid), Cia Rinne (Soome/Saksamaa), Raul Meel (Eesti), Triin Tamm (Eesti), Martijn in’t Veld (Holland).

Näitus „Aedade järelelu” jääb Kumu kunstimuuseumis avatuks 8. septembrini 2013.

Head Uudised GoodNews