1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Mahetalusid külastas tänavu üle 2000 lapse
Mahetalusid külastas tänavu üle 2000 lapse

Mahetalusid külastas tänavu üle 2000 lapse

tamme-kooli-lapsed-emu-mahekeskusesTänavu said Võru-, Tartu-, Harju-, Hiiu- ja Saaremaa lasteaia- ja koolilapsed ning õpetajad külastada Eesti mahetalusid, kokku käis mahetaludes üle 2000 lapse. Külastusi korraldati PRIA koolipuuvilja ja -köögiviljatoetuse ning turuarendustoetuse abil.

Võrumaal Alt-Lauri talus käis kevadel koostöös Võru maavalitsusega külas 550 lasteaialast ja 1. klassi õpilast. „Lapsed said maitsta köögiviljatoite alates krõpsudest ja mahladest kuni porgandi ja nuikapsakangideni. Lisaks sellele rääkisime, kuidas taimed ja loomad omavahel seotud on, ning lõpuks istutasid lapsed sibulaid potti ning said need endale ka koju kaasa,” rääkis talu perenaine Kaja Kesküla.

saagi-koristamine-kiltsimae-talus

Tartu Linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna eestvedamisel külastasid Peri mahemõisa, Süvahavva loodustalu, Võnnu mahetalu ja Latika talu ligi 200 õpilast ja 235 lasteaialast. Eesti Maaülikooli Mahekeskus viis mahetaludesse Tartu Tamme kooli õpilasi, nt 3.-5. klassi ligi 300 õpilast käis uudistamas Jõgevamaal asuvat Erto talu. Peremehe Margo Mansbergi sõnul paelusid lapsi loomad, kuid kõige suurem üllatus tabas siiski põllul, sest Erto talu on üks väheseid Eestis, kus kasvatakse sparglit. „Paljud polnud varem sparglist kuulnudki, kuid mõnele oli nimi siiski tuttav,” sõnas Margo Mansberg.

Tartu lähistel paiknevas Latika talus käis 336 Ülenurme valla last, kellele räägiti, mida loomad ja taimed kasvamiseks vajavad ning kuidas nad üksteisele vajalikud on, kuidas vihmaussid talumeest abistavad ning kuidas erinevad masinad põllutööd lihtsamaks muudavad. „Arvan, et sellised õppepäevad on väga vajalikud ja eesmärk ei ole alati uute faktiteadmiste omandamine, vaid pigem läbi kogemuse seoste loomine. Kui laps tajub ära, et talu on koht, kus toodetakse toitu ning toidukaupade valik poes ja koduses külmkapis on otseses seoses taludega, siis mõjutab see ka suhtumist ja väärtushinnanguid ning tulevikus on ehk talumehe amet rohkem au sees,“ ütles talu perenaine Janika Hinto.

lapsed-kiltsimae-mahetalus

Hiiumaa Kärdla Põhikooli ja Lauka Põhikooli õpilased külastasid Lepaniidi talu, Adoranna OÜ-d, Leesla talu ja Tõnise talu. Lepaniidi mahetalus pakkus 2. klassi lastele kõige suurema elamuse kitsede lüpsmine. „Käisime talus hommikul, mil perenaisel Kaire Vannasel oli parajasti käsil kitsede lüpsmine ning perenaine lubas ka lastel kitselüpsi proovida,“ rääkis Kärdla Põhikooli õpetaja Ruth Alas.

Saaremaal võtsid teekonna mahetaludesse ette Valjala, Mustjala, Lümanda, Kärla põhikoolide ning Kihelkonna kooli ja lasteaia lapsed. Uksed olid avanud Koplimäe mahetalu, Andruse mahe- ja turismitalu, Vatsliku talu ja Sülla talu. Valjala Põhikooli õpetaja Andre Kuntsel rääkis, et Koplimäel üllatas nii lapsi kui ka õpetajaid asjaolu, et talu saab vajamineva elektrienergia päikesepaneelidest.

Peremees Olev Müüri sõnul pakkus palju põnevust talutehnika, aga lähemat tutvust tehti ka taimeriigiga: „Oleme lastele näidanud, kuidas saab kasutada looduses kasvavaid taimi. Ühes kevadises töötoas tegime nõgesepirukat – kui alguses oli kõigil lastel nägu pikk, siis hiljem söödi pirukat suure isuga ning üks väike poiss tegi hiljem kraapsu ja palus andeks, et oli nõgesest nii halvasti mõelnud,” rääkis Olev Müür.

Head Uudised GoodNews