1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Makedoonia film “Salajane koostisaine” sai tuntuks tänu PÖFFile
Makedoonia film “Salajane koostisaine” sai tuntuks tänu PÖFFile

Makedoonia film “Salajane koostisaine” sai tuntuks tänu PÖFFile

Foto: kaader filmist

Makedoonia film «Salajane koostisaine” sai Pimedate Ööde filmifestivalil sellise tuule tiibadesse, et on nüüdseks jõudnud juba ligemale 20 riigi vaatajate ette.

Viimati võitis PÖFFi debüütfilmide võistluskavva kuulunud ja Tallinnas täissaalid kogunud must komöödia parima välismaise filmi auhinna ookeanitagusel Santa Barbara filmifestivalil.

Veel tähelepanuväärsem on aga see, et vana-aastaõhtul andis linateose eksklusiivselt eetrisse USA telekanali HBO Euroopa filmikanal Cinemax 2, mille vahendusel jõudis see korraga 14 Ida-Euroopa riigi ekraanidele. 1. jaanuarist pakub seda vaatamiseks ka samas regioonis leviv HBO GO videoteenus.

„See film võiks olla väärt ingliskeelset korduslavastust, miks mitte Woody Harrelsoni või Matthew McConaugheyga peaosas,” kirjutas vahetult pärast Tallinna esilinastust Hollywood Reporter, keda on hiljem palju tsiteeritud. Positiivse kriitika sai Makedoonia linateos ka teistelt meelelahutustööstuse juhtivatelt väljaannetelt, ajakirjadelt Variety ja Screen International, kes samuti olid PÖFFil esindatud.

Nüüdseks on Tallinnas oma rahvusvahelist karjääri alustanud film osalenud kümmekonnal festivalil.

„Salajane koostisaine” on sotsiaalkriitilise alltekstiga must komöödia, milles Skopje vagunitehases töötav Vele leiab rongist paki marihuaanat ja segab seda koogi sisse, et leevendada vähihaige isa valusid. Teda hakatakse pidama imeravitsejaks. Filmi režissöör on Gjorce Stavreski ja kaastootjamaaks Kreeka.

2-miljonilise rahvaarvuga Makedoonias valmis mullu neli mängufilmi. Riigis tegutseb 13 kino ja 0,2 kinoskäiku elaniku kohta aastas on üks madalamaid Euroopas.

VAATA TREILERIT!

Head Uudised GoodNews