1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Matsalu loodusfilmide festivalil autasustati parimaid loodusfilme
Matsalu loodusfilmide festivalil autasustati parimaid loodusfilme

Matsalu loodusfilmide festivalil autasustati parimaid loodusfilme

Grand Prix võitnud filmi autor Are Pilskog

20. – 24. septembril Lihulas, Haapsalus ja Noarootsis toimuv 15. Matsalu loodusfilmide festivalil valiti traditsiooniliselt rahvusvahelise žürii poolt välja eelmise aasta parimad loodusfilmid. Selle aasta Grand Prix võitis Norra film „Kärnkonnalugu“, mille režissöör on Are Pilskog.

Žürii esimees Nick Upton on õnnelik, et valikut teha oli nii raske, sest häid filme on lihtsalt palju. „Väga palju häid filme on viimasel ajal tehtud just kategooriates, mis puudutavad inimese ja looduse omavahelist suhtlust ning tundub, et see tendents on andnud uut hingamist loodusfilmidele üleüldiselt. Head filmid tulevad meiega kaasa ka siis kui me oleme lahkunud kinosaalist ning panevad meid mõtlema oma koha üle siin maailmas. Selle aasta Grand Prix või peaauhinna võitnud film on just selline. See on lõbus ja meeleolukas film, mis näitab, kuidas kirg looduse vastu saab muuta palju ning panna aluse suurtele asjadele.“ sõnas Upton.

Iga aastaga populaarsemaks muutuval festivalil linastub tänavu ligi sada loodusfilmi kõikjalt maailmast, millest veerandsada osaleb rahvusvahelises võistlusprogrammis. Filmid võistlesid kategoorias „Loodus“ ning „Inimene ja Loodus“.

Kõrges konkurentsis osales võistlusprogrammis ka üks Eesti film – „Armastuse maa“, mille režissööriks on Liivo Niglas. Eesti film sai pärjatud ka „Inimene ja loodus“ kategooria I preemiaga.

Juubelihõngulise 15. Matsalu loodusfilmide festivali peakorraldaja Silvia Lotman kinnitab, et festival on rahvusvaheliste filmitegijate poolt hästi vastu võetud. „Sel aastal laekus meile üle 700 filmi, millest valisime festivalile ligi sada parimat. See näitab, kui suur on huvi festivali vastu just rahvusvahelisel tasemel ning kui kõrgekvaliteedilisi filme on meil võimalik nii festivali kõrvalprogrammidesse kui võistlusprogrammi valida. Lisaks on hea meel näha siin Lihulas kohapeal kümneid filmitegijaid üle maailma, kes on tulnud ise oma filme tutvustama või lihtsalt festivalimelu nautima.“

Lisaks põhiprogrammile andsid omapoolsed eriauhinnad välja ka Tallinna Loomaaed, Matsalu rahvuspark, Lääne maavalitsus ning MTÜ Mondo.

Matsalu loodusfilmide festivali viimane, pühapäevane päev on Lihulas traditsiooniliselt pühendatud võidufilmidele ning annab võimaluse neile, kes varem kohale jõudnud ei ole, saada osa festivali parimatest linastustest.

Festivali žürii otsustas välja anda filmifestivali preemiad alljärgnevalt:

1) Parim operaatoritöö

– kategoorias „Loodus“ filmile “KANAARI SAARED”, Austria, operaatorid Michael Schlamberger, Pedro Felipe Acosta, Mario Cater, Rafa Herrero Massieu, Jiri Petr
– kategoorias „Inimene ja loodus“ filmile “TUULEMAA”, Ühendkuningriik, operaator Theo Ribeiro

2) Parim režii

– kategoorias „Loodus“ filmile “LEMMING – PÕHJALA VÄIKE VÄGILANE”, Saksamaa, Rootsi, Ungari, režissöör Zoltan Török
– kategoorias „Inimene ja loodus“ filmile “KÄRNKONNALUGU”, Norra, režissöör Are Pilskog

3) Žürii eriauhind

– kategoorias „Loodus“ filmile “KALJUDAMAAN –  LÕUNA-AAFRIKA ELUKUNSTNIK”, Saksamaa, režissöör Marlen Hundertmark
– kategoorias „Loodus“ filmile “NOORDERPLANTSOEN”, Holland, režissöör Hilco Jansma
– kategoorias „Inimene ja loodus“ filmile “HINGE PORTREED”, Brasiilia, režissöör Leo Bello
– kategoorias „Inimene ja loodus“ filmile “SÜÜDI, MINA?”, Norra, režissöör Sigbjørn Holte

4) I preemia

– kategoorias „Loodus“ filmile “MEGETI – AAFRIKA KADUNUD HUNT”, Saksamaa, režissöör Yann Sochaczewski
– kategoorias „Inimene ja loodus“ filmile “ARMASTUSE MAA”, Eesti, režissöör Liivo Niglas

5) Festivali peapreemia, Grand Prix, võitjaks tunnistada film “KÄRNKONNALUGU”, Norra, režissöör Are Pilskog

Head Uudised GoodNews