1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. MILLISED ON EESTI 100 AARET? Anna oma hääl!
MILLISED ON EESTI 100 AARET? Anna oma hääl!

MILLISED ON EESTI 100 AARET? Anna oma hääl!

100 Eesti aaretAlates tänasest saab veebilehel eesti100aaret.ee hääletada Eestimaa tõeliste aarete ehk tähendusega kultuuri- ja loodusobjektide poolt. Rahvahääletuse tulemusena selgub augusti lõpuks sada  enim hääli saanud aaret, mille põhjal valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks interaktiivne aarete otsimise mäng.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ettevalmistuste raames käima lükatud kingituse „Eesti 100 aaret“  raames kogus Muinsuskaitseamet märtsis ja aprillis inimeste ettepanekuid tähendusega paikade kohta üle Eesti. Kokku esitati üle 250 ettepaneku, millest kultuurimälestiste erinevate valdkondade ekspertide abiga valiti rahvahääletusele välja 150 erilist paika.

Žürii liikme, Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektori Linda Lainvoo sõnul oli kõigi toredate ja eriilmeliste aarete vahelt, mida inimesed välja olid pakkunud, valikut teha väga raske. „Lõpuks sai kaalukeeleks emotsioon, mingi kirjeldamatu tunne, mis paikade pilte vaadates, nendest lugedes ja nende peale mõeldes tekkis. Kindlasti on žüriiliikmete eelistused subjektiivsed ja tegu vaid ühe valikuga paljudest võimalikest. Tähtis on, et kõigil eestimaalastel oleksid oma aarded, pole oluline, kas need ka siinsesse nimekirja jõudsid, “ lisas Lainvoo.

„Oleme iga objekti juurde lisanud väikese tutvustuse, miks on just see paik tähenduslik ja eriline. Niiviisi on võimalik kõigil huvilistel suvel Eestimaal ringi reisides juba varakult aaretega tutvust teha ning valida välja oma lemmikud,“ rääkis Muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Margit Pulk.

Rahvahääletuse tulemusel väljavalitud 100 aarde põhjal valmib mitmekeelne interaktiivne mäng, mis pakub mängulisel viisil võimalust avastada Eestimaa erilisi paiku ja objekte, millel on oma lood ja legendid.

„Eesti 100 aaret“ algatuse eesmärgiks on leida Eesti inimeste abiga üles Eestimaa olulised paigad ja objektid, mis pole siiani laiemat tuntust saanud, kuid vääriksid esiletõstmist ja külalistele tutvustamist. See algatus aitab taasavastada Eestimaa kultuuripärandi maastikku.

Algatuse eestvedaja on Eesti Muinsuskaitseamet koostöös EV100 toimkonnaga.

Tsekka SIIA!

Head Uudised GoodNews