1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Monika Haukanõmm: Riigikogu teeb palju head, kui vabastab puudega lapsed eriarsti visiiditasust
Monika Haukanõmm: Riigikogu teeb palju head, kui vabastab puudega lapsed eriarsti visiiditasust

Monika Haukanõmm: Riigikogu teeb palju head, kui vabastab puudega lapsed eriarsti visiiditasust

Monika Haukanõmm(2)
Monika Haukanõmm

Vabaerakonna saadikute algatatud Ravikindlustuse seaduse muutmine läbis täna esimese lugemise ja kõik kuni 19-aastased puudega lapsed saavad seaduse kehtima hakkamise järel käia eriarsti juures tasuta. Vabaerakonna ja Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm meenutab, et Eesti põhiseaduse kohaselt on puudega inimesed riigi ja kohalike omavalitsuste erilise hoole all.

Monika Haukanõmm toob välja, et kohtleme praegu lapsi ebavõrdselt, sest kulutused arstiabile sõltuvad tema elukohast või meditsiiniasutuse asukohast. „Kõiki abivajavaid lapsi tuleb kohelda ühtemoodi üle-Eesti. Hea ja tasuta arstiabi kättesaadavus on puuetega laste puhul kriitilise tähtsusega,“ ütles ta.

Ka praegu on visiiditasuta eriarstil käimise võimalusi, kui haigla omanikud nii on otsustanud. Nii tasub Tallinna linn temale kuuluvatele haiglatele laste visiiditasu eest, Tartu linn tasub visiiditasu Ülikooli Kliinikumile kuni 19-aastaste tartlaste eest. Siiski pole see nii kõikides haiglates, ütleb Haukanõmm.

„Puudega laste arstil-käigu visiiditasust vabastamine on põhimõtte küsimus, riik saab näidata head tahet ja mõistmist ning anname läbi tegude teada, et puudega laste vanemate muret on kuulda võetud ja mõistetud. See on väike samm perede toimetuleku parandamisel. Lisaks tuleb Riigikogus leida koostöötahe tegeleda ka hoolduskoormuse vähendamise ja taastusravi arendamisega, kus on hulganisti lahendamata kitsaskohti,“ sõnas Vabaerakonna saadik.

Aastal 2016 oli Eestis 12 000 puudega last, Vabaerakonna ettepanek on just see sihtrühm vabastada visiiditasust, nemad vajavad eakaaslastest oluliselt rohkem eriarstiabi ja muid teenuseid. Ka on puudega laste peredel sageli raske majanduslik seis ja igakordne 5-eurone visiiditasu võib, aga ei tohi olla arstile minekul perele takistus.

Head Uudised GoodNews