1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Muhu saare juures Kõinastu laiul süttib õhtul üle 40 lõkke
Muhu saare juures Kõinastu laiul süttib õhtul üle 40 lõkke

Muhu saare juures Kõinastu laiul süttib õhtul üle 40 lõkke

Hiiumaa ülemöödunud muinastulede ööst  Foto: Triin Lukas
Hiiumaa ülemöödunud muinastulede ööst
Foto: Triin Lukas

Eelseisval muinastulede ööl tõotab üks huvitavamaid vaatemänge tulla Muhu saare külje all Kõinastu leel, kus juba nädalapäevad tagasi koguti 40 lõkke jagu tulematerjali, et need ühiselt süüdata.

MTÜ Tuleranda teatel saab seda hästi vaadata vastaskaldalt nii Orissaare lähedalt kui ka Hanikatsi rannalt. “Samuti Lottemaa kollektiiv on kuulutanud, et süütavad Reiu rannas oma lõkked, Laulasmaa rannas võib lõkke süütamiseks ruumi isegi nappida ja Vääna-Jõesuu kontsert tõotab tulla väga rahvarohke. Kindlasti on merel kõik ajaloolised purjelaevad ja mitmed jahid,” jagasid infot MTÜ Tuleranda esindajad.

Laupäeva hommiku seisuga on lõketest teada andnud 500 eestvedajat, lubades süüdata üle 670 lõkke ja nad on oma lõkete juurde kutsunud üle 27 tuhande inimese. Ilmaportaalide andmetel on lõkke süütamise ajal ilm igal pool Eestis kerge tuulega, kuiv ja vihma ei saja. Sarnaselt varasematele aastatele oodatakse kõiki õhtuhämaruses mere äärde, et olla lüliks Läänemerd ümbritsevas lõketeketis ja niiviisi väljendada mererahvaste ühtsust.

Muinastulede öö lõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi. Vanasti süüdati randades lõkked sõnumite edastamiseks või selleks, et näidata merelolijatele teed kodusadamasse. Nendele aegadele mõeldes süüdatakse igal aastal augusti viimasel laupäeval kell 21.30 lõkketuled. Tänapäeval süüdatakse lõkked selleks, et tunda ühtsust Läänemete äärsete rahvastega.

Alates 2009. aastast on veebikaardile www.muinastuled.ee kantud üle 3500 lõkkekoha ja üritusega on sellest ajast alates ühinenud kokku üle saja tuhande inimese Eestis ja naaberriikides.

“Täna võib naljatades öelda, et tellisime hea ilma. Peale pikka vihmaperioodi on see tegelikult päris hea üllatus looduse ja Läänemere poolt,” ütleb MTÜ Tuleranda liige Mairold Vaik. “Teeme siis omaltpoolt kõik, et loodusele heaga vastata,” ütles ta.

Vaik lisas, et käesoleva Soome lahe aastaga 2014 kutsutakse inimesi jõude koondama meie ühise veekogu seisundi paremaks muutmiseks, et mõelda ja mõista, et meri, mis meid ühendab, vajab hoidmist.

Head Uudised GoodNews