1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muinsuskaitseamet kutsub inimesi üles teavitama kultuuriväärtuslikest leidudest
Muinsuskaitseamet kutsub inimesi üles teavitama kultuuriväärtuslikest leidudest

Muinsuskaitseamet kutsub inimesi üles teavitama kultuuriväärtuslikest leidudest

Muinsuskaitseamet kutsub inimesi üles teavitama kultuuriväärtuslikest leidudestMuinsuskaitsekuu raames kutsub Muinsuskaitseamet pöörama inimesi tähelepanu ajaloopärandile ning üle andma kultuuriväärtuslike leide, mis on nende kätte sattunud maastikul kõndides, põllutöödel või detektoriga otsimise käigus.

Kultuuriväärtust omavad leiud on meie mineviku uurimise olulised allikad ning seetõttu kuuluvad riigile. Selliste leidude ilmnemisel tuleb koheselt teavitada Muinsuskaitseametit.

Konserveerimata arheoloogilisi esemeid võib erialakaugel inimesel olla raske ära tunda, seega vaadataksegi Muinsuskaitsekuul üheskoos üle, kas tegemist on ajaloo jaoks olulise leiuga. Nii mõnigi kord võivad pronksist ja vasest mündid välja näha lihtsate ümmarguste seibidena, rauast odaots või kirves võib meenutada murdunud mootorijuppi, sulanud pronksikatkeid ei osata seostada ehete ja matusepaikadega.  Koostöös arheoloogidega antakse leidudest teavitajaile ka tagasisidet, mis eseme ja millise ajastuga on tegemist.

Lisaks leidudele palume edastada leiukoha info, sest vanad esemed võivad juhatada arheolooge sadade või tuhandete aastate taguste elupaikade, kalmete, kauplemiskohtade ja teiste inimtegevuste jälgedeni.

Muinsuskaitseametile võib infot saata:

1) e-kirjaga aadressil info@muinas.ee
2) täites meie koduleheküljel ära leiuteate http://muinas.ee/sinule/huvilisele/leiuteade ,
3) helistades maakonnainspektorile.

Hoia pärandit ja teata leiust!

Head Uudised GoodNews