1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kultuuripeegel
  4. Nädalavahetusel jõuab Pärnusse võimas kunstifestival “Vaikuse torm/Storm of Silence”
Nädalavahetusel jõuab Pärnusse võimas kunstifestival “Vaikuse torm/Storm of Silence”

Nädalavahetusel jõuab Pärnusse võimas kunstifestival “Vaikuse torm/Storm of Silence”

Non Grata performance “Instrument sacrifice” 2016 festivalil

Sel laupäeval, 29. juulil toimub Pärnu linnaruumis IN Graafika/Printmaking IN festivali “Vaikuse torm/Storm of Silence” avamisralli, mis läheb käima kell 16 Pärnu Linnagaleriis Mara Catalani (New York, Hispaania) näituse “KõrgePinge/High Voltage” avamisega. Näitusel on väljas fotod New Yorgi uue põlvkonna vaatlejatest ja performaatoritest, kes vaidlustavad õigusnorme otsese sekkumisega reaalsusesse. Need kunstnikud ja inimesed jagavad oma kogemusi, pöörduvad äärmusteni, provotseerimaks ennast ja teisi osalema seksuaalsete ja visuaalsete esitustega ning vaidlustades sotsiaalseid norme. Peale Mara Catalani näituse on esitlemisel Alexa Harringtoni (New York / Florida) näitus “Koduigatsus/Home Sick” ning graafikute ja kujurite näitus “Storm of Silence/Vaikuse torm”, kus on esindatud Steve Vanoni, Jaak Soans, Valter Kuni, Vergo Vernik, Taje Tross, Anonymous Boh, Amazing Hancock Brothers, Peeter Allik, Toomas Kuusing, Cannonball Press, Jim Pirtle ja teised.

Selle aasta festivali juhtmotiiviks on “Vaikuse Torm”, mis kutsub kunstnikke üles peegeldama nende mõtteid ja vaateid tänapäeva globaalsele kollektiivsele kommunikatsioonile, kus vaikus on muutunud reeglina erandiks. “Täna seisame silmitsi sotsiaalsete väljakutsetega, mis tulenevad sallivuse ja diskrimineerimise vahelistest äärmustest. On raske määratleda, kus on piir enda kaitsmise ja kuriteo vahel. Kus vägivalda saab õigustada ja millistel juhtudel see on kuritegu? Kas ebameeldiv vaikus võib olla protest ja kas sellest võib tõusta torm ühiskonnas, kus valitseb empaatia ja emotsionaalse intelligentsuse puudumine; ühiskond, kus kõik karjuvad, kuid mitte kedagi ei kuulda?” räägib üks korraldajatest, kuraator Ieva Naglina.

Linnagaleriist läheb festival edasi Pärnu Keskraamatukogusse, kus kell 17 avatakse Läti kunstniku Ieva Naglina väljapanek “Vaikuse vastused/Answers to Silence”,
Endla teatris on kell 17.30 Tõnis Laanemaa näituse “Kunst — minu elu/L`Art — Ma Vie” avamine, kell 18 toimub Avangard Galeriis üritus “Avangard Gallery presents: Leonhard Lapin 70”, kell 18.30 Türmis (Punane torn — Pärnu vanim ehitis XV. sajandist) Danel Rinaldo “The ∞ Project” tions, kell 19 Pärnu Kunstnike Majas “Põhjala tuuled”, Kunstnike Maja suures saalis: “Pandemonium Soup” ehk Rasmus Danø & Dorte Naomi, Kunstnike Maja väikeses ruumis ja koridorides: Novia Invasion & kujurite näitus “Storm of Silence/Vaikuse torm”, milles löövad kaasa Mia Lindqvist, Michel Ruths, Timo Konttinen, Valter Kuni (Jakobstad), Ahti Seppet, Hannes Starkopf ning Kunstnike Maja kaaraknaga saalis — IN Graafika läbi aegade: Eric Piper, Jenna Bryan, Curtis Cullen, Curtis Jones, Ryan O’Malley, Marc Brunier Mestas, Tyler Krasowski, Carlos Barberena DelaRocha, Burning Bones Press & Carlos Hernandez, Amber Crimmings, Alley Cat Press, Fatherless — David Menard & Saturated Threads ja paljud teised. lisaks T-Shirt Show!

Kell 19.30 – 21 toimub Printmaking IN BBQ (with invitations) ja kell 21 Kultuuriklubis Tempel Diverse Universe Performance Program: Wild Torus, Antibody Corporation, Lal Avgen: “Kara’s Dunkelness”, Karoline Suhhov “…näeb Und”! ja DJ Kevin Park.
Academia Gustaviana Selts korraldab Pärnu Kunstnike majas kunsti- ja loovustöötoad lastele, noortele ja täiskasvanutele, kus linnalaagri formaadis õpetavad koostöös Eesti Gaidide Liiduga osalejaid Pärnu kunstikoolkonna tipptegijad. Viiel päeval toimuvad erinevad töötoad: siiditrükk, puulõige, linoolõige ning joonistamine ja maalimine.

Printmaking IN on ka Tallinnas, kus klubis KUKU Club toimub Anonymous Bohi “10 New Commandments”, mille kohta ütleb kunstnik: “Tänapäeva inimese probleemid on seotud suuresti sellega, et tegutsemisjuhised on 6000 aastat vanad ja nende “parim enne” on juba ammu möödas. Piibli eeskujul saadab käske kirjaoskamatutele mõeldud visualiseering. Igal juhul annab kunstnik kaasa 100% garantii, et õnne valem töötab, kui käske eranditult ja vastuvaidlematult järgida. “10 käsku” ehk Kaasaegsed Ellujäämise Reeglid.” Printmaking IN jõuab ka Saaremaale Orissaare vanasse koolimajja üritusega Non Grata “Daydream”.

Head Uudised GoodNews