1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Näitlejaks õppiv Artur Rehi sai maailmatasemel kõrgkooli lõputunnistuse Oscarite jagamise saalis
Näitlejaks õppiv Artur Rehi sai maailmatasemel kõrgkooli lõputunnistuse Oscarite jagamise saalis

Näitlejaks õppiv Artur Rehi sai maailmatasemel kõrgkooli lõputunnistuse Oscarite jagamise saalis

Eesti filmitegijad pole Oscarit veel võitnud. Samas saalis, kus seda superauhinda jagatakse, oli aga hiljuti pidulikus ja ülevas keskkonnas noor Eestimaa mees, Los Angelese teatri- ja filmikooli lõpetanud Artur Rehi. Jõgevalt võrsunud Artur pääses ka lõpetajatest loodud eliitgruppi, mis toob talle huvitavaid väljakutseid. Õpingute ajal lõi Artur Rehi suhted ka Los Angelese eestlastega ning liitus nende laulukooriga. Laululooja on ta jätkuvalt ka ise ning ühe laulu pühendas Kelly Sildarule ja tema vennale.

Iga kõrgkooli lõpetamisel on omad iseärasused. Milline oli lõputseremoonia Los Angelese teatri- ja filmikoolis American Academy of Dramatic Arts?

Lõputseremoonia oli vapustavalt hingeline – ühtaegu ilus ja nauditav. Kõne pidas ka tuntud näitleja ja AADA vilistlane Constance Zimmer (mängib seriaalis “House of Cards”). Lõputunnistuse ja kraadi üleandmine tekitas pühaliku tunde ja sügava rahulolu. Võlu lisas see, et sellesama lava peal seisid 2017. aasta Oscari võitjad alles veebruaris ja nüüd anti seal mulle üle diplom naeratuste ja tunnustuse saatel. Tunnen sügavat tänulikkust kooli, oma perekonna ja sõprade vastu.

Mida oleks teile lõpetamise puhul öelnud vanaisa – juba eluajal legendiks saanud Ants Paju, kellega olete sarnane pikkuse ja küllap ka vaimu poolest?

Minu vanaisa oleks sellel hetkel ehk mulle vaikides otsa vaadanud ja tunnustavalt õlale patsutanud. Ta oli mees, kes oskas rääkida, kui selleks oli vajadus, ja vaikida, kui selleks õige hetk. Meenutan teda ikka imetlusega.

Kuidas on möödunud teie esimesed nädalad Eestis pärast akadeemia lõpetamist  diplomeeritud teatri- ja filminäitlejana?

Olen Eestis olnud üle kaheteistkümne päeva. Aeg on kulunud ajavahega harjumiseks ja järgmise aasta ehk siis kompaniiaasta rahastusplaani valmistamiseks.

Pääsesite ülemaailmselt tuntud kooli lõpetajatest kahekümneliikmelisse eliitgruppi, kust Hollywood hakkab valima filminäitlejaid. Mida see teie jaoks tähendab?

Ma olen rahul selle saavutusega, aga tean, et töö ootab mind alles ees ja valmistun intensiivseks lavaperioodiks. Sellise ettevõtmise puhul ei hakka ma seisakut tegema, tegutsen tuleviku nimel ja tegelen rahastuse leidmisega kolmandaks aastaks.

Millised õppeained American Academy of Dramatic Arts’is eriti meelde jäid?

Tugevasti jäi meelde physical acting. Selles aines keskenduti näitleja kehakasutusele laval ja kaamera ees. Kõne oli teisejärguline, huvitav oli kogeda, kui suur tähtsus on näitleja puhul sellel, mida ei öelda välja, sellel, mida ei näe, vaid ainult tunneb. Nimetagem seda siis energiaks. Näitleja mõjutab teisi ja on mõjutatud kaasnäitlejate energiast ja publikuenergiast. Nende energiatega eksperimenteerimine ja nende tundmaõppimine oli ääretult valgustav, huvitav ning kasulik.

Mis viis teid Los Angelese Eesti Majja, kus saite ka kohaliku eesti koori liikmeks?

Mind kutsus sinna kohalik eestlanna, Tiina Kaskla. Pikka aega ei olnud mul minekuks võimalust, aga kui ma lõpuks läksin, sai mu sealkäimine regulaarseks. Igal reedel oli kooriproov ja sotsiaalne laulu-, tantsu- ja jutuõhtu pärast seda. Kui kõik minu „kursakaaslased” pidudel olid, veetsin mina nauditavalt aega oma rahvuskaaslastega lauldes. See aeg oli asendamatu ja minu jaoks väga vajalik.

Lõite õpinguperioodil ka mitu laulu, ühe näiteks pühendasite Kelly Sildarule ja tema vennale. Kust saite selleks inspiratsiooni?

Olen Kelly ja Henry tegutsemisi jälginud niikaua, kui see on olnud võimalik ja tunnistan, et nad inspireerivad mind tohutult. Ma sooviksin väga nendega kohtuda. Loodetavasti on see tulevikus võimalik. Palju jõudu ja jaksu meie tublidele noorsportlastele Kellyle ja Henryle!

Mida peate enda kui filmi- ja teatrinäitleja suurimaks trumbiks?

Julgen öelda, et see on segu õpitud professionaalsusest, andest ja alandlikkusest. Muidugi on need omadused inimeste kinnitada. Tahan olla näitleja, kellega on meeldiv koostööd teha ja keda on meeldiv nii kinoekraanil kui ka teatris näha. Soovin alati jääda alandlikuks ja hinnata lihtsust elus. Minu suurimaks tugevuseks on siiski minu perekond ja sõbrad.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews