1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. NIPID! Kuidas luua terrassile hubane linnaaed
NIPID! Kuidas luua terrassile hubane linnaaed

NIPID! Kuidas luua terrassile hubane linnaaed

balconyAktiivsete rohenäppude hooaeg on käes! Õnnega koos on kõik aiaomanikud, kuid ka korteris elavad aiandushuvilised saavad järgnevate nippide abil oma rõdule võluva linnadžungli või aromaatse maitsetaimede peenra luua.

Terrassiaiad muutuvad üha populaarsemaks ning enam tekib võimalusi kasvatada värskeid juurvilju, maitserohelist ja lilli oma pisikesel rõdul nii, et ka endale jääks võimalus nautida hommikukohvi ja päikesekiiri. Isegi mõne hästiplaneeritud lillepoti ja taimekasvatusnõu abil saab muuta ümbrust rohelisemaks, kuid eduka taimekasvatuse jaoks kitsastes oludes peab üht-teist arvesse võtma.

  1. Ära unusta valgust. Väikestel rõdudel võib suurimaks probleemiks olla vähene päikesevalgus. Taimede paigutamisel jälgi, et nad saaksid kogu päeva vältel piisavalt valgust.
  1. Kujunda õigesti. Tavaaiaga võrreldes on terrassiaia puhul veelgi olulisem kujundus. Vaata, et kasutaksid väikest ala parimal viisil ning teeksid selle kergesti hooldatavaks. Uuri poes müüdavaid taimekasvatusnõusid ning vali oma rõdule sobivaim variant.
  1. Jälgi kaalu. Lillepotid muutuvad peale mullaga täitmist ja kastmist oluliselt raskemaks, seega jälgi, et sa ei ületa oma rõdu lubatud kaalu.
  1. Arvesta taimede vajadusi. Taimede ja seemnete ostmisel jälgi, et valid sordid, mis on valmis elama pottides. Vastastel juhul võivad taimed üsna pea jääda kiduraks, sest ei saa piisavalt õhku, toitaineid jne. Mõned taimed – näiteks tomat – vajavad ettekasvatust, mis tähendab, et sa pead olema valmis enne rõdule paigutamist neid mõnda aega tubastes tingimustes kasvatama.
  1. Märgista taimed. Algajale aiandushuvilisele on abiks ka taimede sildistamine, sest mullast tärgates võivad lehed tihti väga sarnased välja näha. Üheks eristamise võimaluseks on kasutada näiteks jäätisepulki, kuhu saab markeriga märkida taimesordi.
  1. Kasta targalt. Anna taimedele piisavalt vett ning võta arvesse ilmastikutingimusi. Kastmise tihedus oleneb ka valitud lillepotist, näiteks klaasist või plastikust nõud hoiavad niiskust paremini.
  1. Vali õiged tööriistad. Linnaaias nokitsemist hõlbustavad funktsionaalsed ja kauni välimusega aiatööriistad. Näiteks Fiskarsi valikust leiab tooteid, mis on kerged ja nii ilusates värvitoonides, et sobivad isegi terrassinurka seisma ning hoiustamise pärast ei peagi enam muretsema.
  1. Arvesta talvega. Terrassile saab istutada taimi, mis elavad üle ka külmad talved. Aia rajamisel tuleb mõelda võimalusele talveperioodil aiandusvahendeid ja taimi ka mujal hoiustada.
Head Uudised GoodNews