1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Nõmme loodusmajas kogutakse koolivaheajal ööhelisid
Nõmme loodusmajas kogutakse koolivaheajal ööhelisid

Nõmme loodusmajas kogutakse koolivaheajal ööhelisid

Foto: Ökokratt

Nõmme loodusmaja noored koguvad koolivaheajal Puhta vee teemapargis ööhelisid

24. oktoobril saabuvad Nõmme loodusmaja noored Puhta vee teemaparki, mis paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas Lääne-Virumaal.

Nõmme loodusmaja noorte Puhta vee teemapargi 2-päevase külastuse sisse mahub ööbimine metsaonnis ning ööhelide kogumisretk looduses. Lisaks uuritakse lähemalt karstinähtust ning puhta joogivee teket. Otsitakse ülesse Kalevipoja jalajäljed ning mõõdetakse Järsi karstijärve. Õpperajal külastatakse maa-aluse koopa algust ning metssigade apteeki. Mõõdetakse 150-aastase kase ja seelikuga pärna ümbermõõtu ja pikkust. Omandatakse algteadmisi taastuvenergia tootmisest ning aidatakse kaasa peatselt valmiva õppekeskuse ehitustööle. Reedel, enne rongiga Tallinna lahkumist, külastatakse Tamsalu lubjaparki, kus murtakse käsitsi lubjakivi ning nähakse ajaloolist lubjatootmist.

„Nõmme loodusmaja noored viibivad koolivaheajal alati looduses. Ööbimine metsaonnis on meile esmakordne ning oleme selleks korralikult valmistunud. Oleme varustanud kõik osalejad ilmastikukindla matkavarustusega ning läbi arutanud noortega menüü. Meie ootused on kõrged just ööhelide kogumise osas,“ sõnas Nõmme loodusmaja juht ning kogenud loodusgiid Lada Mehikas.

Puhta vee teemapark on puhta vee temaatikale keskenduv teaduspark, kust saab vastuse küsimustele: kuidas tekib puhas põhjavesi – joogivesi; kuidas sõltub elu puhtast veest ning millest sõltub vee kvaliteet. Samuti saab osaleda loodusõpperetkedel. Teemapargi keskus paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas, ulatudes oma 10 km raadiuses paiknevate tegevuskohtadega Järva-Jaani, Tamsalu ja Väike-Maarja valda ning kahte maakonda: Järva ning Lääne-Viru maakonda. Puhta vee teemapargi rajamisse ja arendamisse on alates 2010. aastast olnud kaasatud vabatahtlikud, äriühingud ning MTÜ Ökokratt.

Head Uudised GoodNews