1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Non Grata avas performance’iga näituse Leedus Šiauliai Kunstigaleriis
Non Grata avas performance’iga näituse Leedus Šiauliai Kunstigaleriis

Non Grata avas performance’iga näituse Leedus Šiauliai Kunstigaleriis

Skandaalne kunstigrupp Non Grata avas Leedus Šiauliai Kunstigaleriis kaasaegse kunsti festivali Virus 23, mille eesmärk on uuendada ja ühendada kaasaegset kunsti ja moemaailma.

„Non Grata performance „Viirus“ peatänava tühjades kauplusehoonetes käsitles inimest kui ühiskonna minivormi, totaalse ilu kartmatut olemust. Performance’i käigus loobuti välistest maskidest ja kaitsekihtidest. Osalejad keerasid ümber nii üksikisiku kui ka sootsiumi välise naha ja tõid välja nii inimhinge sisemised ihad ja kired kui ka meie kõigi kollektiivse kehandi varjatud hallid tsoonid,“ ütles Non Grata liige Al Paldrok.

Emotsioone tasakaalustas kuulsa Läti kunstniku Rasa Jansone näitus „I will embrace you and keep you warm“. On võimatu jääda ükskõikseks tema emotsionaalsete, tohutute formaatidega portreede suhtes, milles suurepärased oskused, popkultuuri ikoonid ja siirus toetavad üksteist.

Skulpturaalset keraamika ja keha koostööd esitas Saksamaa kunstnike duett HartmannMüller. Avamisprogrammi lõpetas improvisatoorse luule, muusika ja videokunsti esitus Saule kontserdimajas. Luuletaja, kirjanik, etenduskunstnik, rahvuspreemia laureaat Rolandas Rastaustas naasis kodulinna džässivirtuooside Arkadijus Gotesmanase, Tomas Kutavičiuse ja Juozas Milašiusega ning videokunstniku Aurelija Maknytega.

Traditsiooni järgi võtab Virus üle ka linnaruumi. 7. novembril suundub festival Šiauliai Draamateatrisse ja täidab selle kaasaegse tantsu energiaga. Kaks muljetavaldavat hiljuti valminud tantsuprogrammi teostab Kaunase tantsuteater Aura. 8. novembril esinevad kaks kiire edu saavutanud ekstsentrilist bändi Timid Kooky ja Sheep Got Waxed.

14. novembril naaseb festival Šiauliai Kaasaegse Kunsti Galeriisse tantsuprojektiga „Pareiškiu – Brandir“. Prantsuse kaasaegse tantsu koreograafi Alfri Richardi loodud Prantsuse ja Leedu tantsijatega mängukava on pühendatud 100-aastase Leedu vabariigi tähistamiseks.

16. novembril toimub kunstigalerii teise näituse „Mindsurfer Vol. 5“ avamine. Selle autor Andrus Joonas on tuntud kui etendus-, maali- ja videokunsti sünteesija. Tema näitused – eksistentsiaalsed lood, mida laiendavad mitmesugused kunstiliigid – on seotud omavahel isiklike võitluste ja müütiliste visioonidega. Festivali raames toimub kunstniku esietendus Šiauliai aktuaalsete teemade põhjal.

Festivali lõpetab rahvusvaheline avangardistlik moeetendus „Moodne muinasjutt „Egle, rohuusside kuninganna““. Selle projekti esitajad Agnė Biskytė ja Mantas Bartus transformeerivad galerii lähedal paiknevad kaupluste tühjad riiulid erksateks, kiirgavateks, silmapaistvateks ja mõtlemapanevaks kunstiteoseks ja moe, kostüümide ja skulptuuride sünteesiks.

Festivali lõpp, nagu alati, on ka uus algus. Alustuseks uutele moesuundadele, mida tutvustatakse „Moodsa muinasjutu“ moeüritusel, mis ühendab etenduskunsti ja muusikat, kineetilisi skulptuure ja kostüüme, kosmilist visiooni ja kaasaegset tantsu. Kasvav võistlus liigub traditsioonilisest Šiauliai Kunstigaleriist kergejõustikustaadionile, mis graatsiliselt muutub eksootiliseks moemaailmaks. Festival kestab 15. detsembrini.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews