1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Noorte heaks! Noorte huviharidusse suunatakse täiendavad toetusrahad
Noorte heaks! Noorte huviharidusse suunatakse täiendavad toetusrahad

Noorte heaks! Noorte huviharidusse suunatakse täiendavad toetusrahad

riigikoguTäna võeti Riigikogus vastu seadus, mille eesmärgiks on muuta huviharidus ja huvitegevus noortele paremini kättesaadavaks ning laiendada tegevuste spektrit. Riik hakkab täiendavaid toetusi jagama juba selle aasta septembrist. Ainuüksi kahel järgneval aastal saab noorsootöövaldkond juurde 21 miljonit eurot.

Riigikogu huvialakoolide toetusrühma kuuluv Keskfraktsiooni liige Tiit Terik sõnas, et antava toetuse eesmärkideks on nii huvihariduse ja huvitegevuse üldise kättesaadavuse parandamine kui huvialade mitmekesisuse tagamine. „Oluline on, et kohalikud omavalitused, kelle eelarvesse täiendavad vahendid laekuvad, ei vähendaks selle arvelt omapoolset panust,“ rõhutas Terik, „Tuleb toonitada, et antud raha on eelkõige mõeldud täiendavaks toetuseks,“ lisas riigikogulane.

Terik nentis, et esialgu võib omavalitsustes tekitada nurinat olukord, kus omavalitsused saavad juurde kohustuse koostada huvitegevuse ja-hariduse kava. „Teisalt sunnib see omavalitsusi selgelt läbi mõtlema noortele suunatud tegevusi, neid süstematiseerima ning pakkuda noortele võimalikult laia huvialade valikut,“ lisas ta. „Samas on pärast haldusreformi liitunud omavalitsustel vaja kaardistada oma olukord ka huvitegevuse ja huvihariduse valdkonnas, selleks on uues seaduses esitatav kava väga hea väljund,“ kommenteeris Terik.

Terik on veendunud, et harivad tegevused väljaspool kodu ja kooli peavad olema hästi kättesaadavad. „Igasugune huvitegevus – pillimäng, robootika või mõni spordiala, see arendab ja avardab lapse mõttemaailma ning annab võimaluse tema ande varaseks avastamiseks,“ märkis riigikogulane, miks on huvitegevuse täiendav toetamine riigi tasandil oluline. Teriku sõnul aitab riigipoolne täiendav toetus kaasa ka sellele, et noortele suunatud huvitegevus jõuaks ka neisse omavalitsustesse, kellel täna puudub piisav võimekus noorte huviharidusse ja huvitegevusse panustada. „Nii on võimalus, et noorte huvitegevus jõuab ka nendesse omavalitsustesse, kel puudub täna piisav võimekus sinna panustada,“ lisas ta.

Uue seaduse järgi on 2017. aastaks täiendavateks toetusteks ette nähtud kokku 6 miljonit eurot ja 2018. aastaks juba 15 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews