1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Norra, Island ja Liechtenstein toetavad mitut Eesti mõisakooli
Norra, Island ja Liechtenstein toetavad mitut Eesti mõisakooli

Norra, Island ja Liechtenstein toetavad mitut Eesti mõisakooli

Foto: www.mois.ee
Foto: www.mois.ee

Kultuuriminister Urve Tiidus kinnitas Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) finantsmehhanismi 2009-2014 mõisakoolide programmi „Mõisakoolid – säilitamine läbi kasutamise“ komisjoni ettepanekul 300 000 euro ulatuses toetuseid kuuele Eesti mõisakoolile.

Kultuuriministeeriumi mõisakoolide programmijuhi Riin Alatalu sõnul esitati kokku 20 taotlust, millest esimeses voorus rahuldati kuus. Palupera, Olustvere, Hiiu-Suuremõisa, Rogosi, Koigi ja Pikavere mõisakoolide taotlused jäävad vahemikku 40 000 kuni 60 000 eurot. Ülejäänud 370 000 euro jagamiseks otsustatikorraldada teine taotlusvoor, et võimaldada nii praegustel kui ka potentsiaalselt uutel taotlejatel oma tegevused ja eelarve täpsemalt läbi mõelda.

Euroopa Majanduspiirkonna doonorriikide Norra, Islandi ja Liechtensteini programmi „Mõisakoolid – säilitamine läbi kasutamise“ arendusprojektide toetusmeede on suunatud mõisakoolide arendamiseks piirkonna tõmbekeskustena. Kui esimene taotlusvoor pakkus raha hoonete restaureerimiseks, siis teine on suunatud elu edendamisele mõisakoolide ümber. Doonorriigid eeldavad, et projektid aitavad kaasa kogukondade jätkusuutlikkusele pakkudes uusi teenuseid, luues uusi töökohti ning tugevdades seeläbi nii konkreetse koha kui ka mõisakoolide kui nähtuse identiteeti. Toetuste eesmärk on parandada ka Eesti koolide omavahelist koostööd ning edendada rahvusvahelisi kontakte, seda ennekõike Norra kogukondadega. Kokku läheb jagamisele 670 000 eurot.

Kõigi programmist toetusi saanud projektidega saab tutvuda SIIN.

Head Uudised GoodNews