1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. NÕUANDED I Kuidas karantiini ajal koeraga lõbusalt ja kasulikult aega veeta?
NÕUANDED I Kuidas karantiini ajal koeraga lõbusalt ja kasulikult aega veeta?

NÕUANDED I Kuidas karantiini ajal koeraga lõbusalt ja kasulikult aega veeta?

Kogu koroonaviirusega kaasneva uudistulva juures on vähemalt midagi head, mis loomaomanikke kahtlemata rõõmustab. Lemmikloomadele see külge ei tohiks hakata – seega saab karantiini ajal vähemalt oma koeraga lõbusalt koos aega veeta. Muidugi on olemas mänguasjad, millega looma lõbustada, kuid on veel nippe, mille peale ei pruugi tulla. KIKA Eesti juht Ksenia German soovitab lemmikule ka kodustes tingimustes palju tähelepanu pöörata.

  • Tee koeraga koos trenni. Lisaks õues jalutamisele ja jooksmisele annab ka siseruumides koeraga treenida. Suuremas kodus saab jalgpalli mängida, hüppeid õpetada (selleks oleks vaja mingit pikka pulka, et n-ö kõrgushüpet harjutada) või roomamist/rullimist harjutada. Lisaks on olemas koerajooga (ing k doga), mis aitab lemmikuga paremini harmoniseerida. Ka koerale on võimalik õpetada venitamist ja sirutamist!
  • Peituse mängimine. Lapsepõlve lemmikmäng, mida on ka koeraga võimalik teha. Lisaks on üks võimalus peita kodus erinevatesse kohtadesse snäkke ja toitu, mida koer üles leidma peab. Selle asemel, et toidukauss alati ühes kohas hoida, võib harjutada koera toitu otsima – ka vabas looduses on vaja toit endale kätte otsida, see on loomulik.
  • Ka mänguasjade puhul võib peituse mängimine olla koera jaoks hea treening. Seda nimetatakse ninatööks, mille puhul on eriti efektiivsed lõhnastatud mänguasjad, aga ka igasugused aromatiseeritud esemed/toidud toimivad efektiivselt asjade peitmisel. Ninatöö eesmärk on õpetada koeri tuvastama, otsima ja näitama sihtmärgi lõhna allikat. Sedasi saab neljajalgne sõber olla tulevikus toeks kadunud asjade otsimisel, nagu seda tehakse ka kadunud inimeste otsingutel politseioperatsioonide käigus.
  • Kaasa oma neljajalgne majapidamistöödesse. Koristamisel võiks ta ju suureks abiks olla, näiteks mänguasjade koristamisel või pessu minevate riiete kokkukorjamisel.

Lisaks sellele on olemas palju erinevaid mänguasju, kuid ka nende puhul tuleb silmas pidada mõningaid nüansse:

  • Väldi lelusid, mis võivad põhjustada lämbumisohtu. Pea silmas, et mänguasi oleks koera suurusele ja kaalule vastav.
  • Koer võib ühest mänguasjast kiiresti tüdineda, sestap peaks need vahelduma, et nad oleks pidevas rotatsioonis. Lisaks on alati võimalus lasta fantaasial lennata ja teha ise mõni tore mänguasi.
  • Soovituslik on teha mänguala või mänguasjakast, kuhu lemmik saab hõlpsasti ligi ja lõbustada end tundide kaupa ka siis, kui omanik kodust ära on.

Lemmikloomapoest on võimalik leida nii kummist närimismänguasju, piparmündi lõhnalisi pesapalle kui ka koera dresseerimise mänguasju nagu näiteks riidest hiir.

Koeraga tegelemine on iga peremehe ja -naise kohustus. Kui koer on omapäi ja kasvatamata, võivad tagajärjed olla kurvad. Teisalt võib ka vale kasvatus olla ootamatute tagajärgedega. Hästi kasvatatud koer, olenemata tõust, on inimesele ohutu ja tõelise parima sõbra eest, kuid selleks tuleb neljajalgsega ka piisavalt tegeleda. Õnneks on praegu palju aega, et oma lemmikut tundma õppida ja temaga veel lähedasemaks saada. Kasutagem seda aega targalt ja loovalt!

Head Uudised GoodNews