1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. NUKU teatri laval avaneb inimkeha mikromaailm
NUKU teatri laval avaneb inimkeha mikromaailm

NUKU teatri laval avaneb inimkeha mikromaailm

Lugu-kahest-vereliblest_NUKU2. märtsil kell 12 esietendub NUKU teatris ebatavaline muinasjutt „Lugu kahest vereliblest“, kus nukkude abil saavad nähtavaks inimkehas ringlevad imetillukesed vererakud ning nende avastus- ja katsumusterohke teekond inimese veresoontes.

„Lugu kahest vereliblest“ sünnib NUKU teatris terve seltskonna noorte vabakutseliste teatritegijate koostööna. Loo dramatiseerija ja lavastaja on draamalavastaja ja teatripedagoogina tuntud Jaanika Juhanson. Lavastuse kunstnik, videokunstnik ja muusikaline kujundaja on eelmisel aastal Eesti Kunstiakadeemiast stsenograafia magistrikraadi saanud Sander Põldsaar. Valguskunstnik on TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia valguskujunduse diplomand Märt Sell. Liikumisjuht on tantsuõpetaja ja koreograaf Kardo Ojassalu. Mängivad NUKU teatri noored näitlejad Sandra Lange, Mart Müürisepp, Mihkel Tikerpalu, Katri Pekri, Kaisa Selde, Kadri Kalda ja Jevgeni Moissejenko. Lavastus põhineb Pilvi Üllaste 1988. aastal ilmunud samanimelisel aimeraamatul.

Lavastuse tegelasteks on punased ja valged verelibled, aga ka mikroobid, vereliistakud, närvirakud ja mitmed kehaorganid. Et veri ringeldes ühendab inimese kõiki elundeid, rändab etenduse vaataja koos tegelastega läbi kogu inimorganismi, õppides tundma iseennast ja oma keha toimimismehhanisme. „Kuid inimkeha on siiski vaid tegevuskoht,“ märgib lavastaja Jaanika Juhanson. „Olulisem on peategelase, punalible Ree avastused ja pettumused oma eluteel. Ehk tegemist pole mitte niivõrd teadusteatri, kui sügavalt inimliku looga armastusest, sõprusest ja surmast. Aga et tegemist on muinasjutuga, võib lõpp olla niihästi õnnelik, kui ka tavapäratu.“

Lavastuse juurde kuuluvad ka TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia visuaaltehnoloogia tudengite loodud interaktiivne multimeedia-installatsioon ja peagi renoveerituna taasavatava Eesti Tervishoiumuuseumi uus eksklusiivne vereringe-eksponaat – vere koostist selgitav digitaalne vereakvaarium – millega saab enne ja pärast etendust tutvuda teatri fuajees.

„Lugu kahest vereliblest“ on vaatama oodatud lapsed alates 7. eluaastast.

Head Uudised GoodNews