1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Õiguskantsleril tuleb välja öelda ausad vastused
Õiguskantsleril tuleb välja öelda ausad vastused

Õiguskantsleril tuleb välja öelda ausad vastused

Ülle Madise Foto: Merje Meisalu, Kati Varblane (allikas: www.riigikogu.ee)
Ülle Madise
Foto: Merje Meisalu, Kati Varblane (allikas: www.riigikogu.ee)

Riigikogu poolt tulevaseks õiguskantsleriks kinnitatud Ülle Madise rääkis ETV saate “Kahekõne” stuudios, et õiguskantsler ei saa riigikogu liikmetele öelda, millise maailmavaate järgi üht või teist seadust lahendada, vaid tema ülesanne on kaitsta põhiseadust ja inimeste õigusi ning öelda välja ausaid vastuseid.

Madise nentis usutluses, et kui vaadata riigikogu hääletuse tulemust, siis küllap läks tal ametisse kandideerimisel hästi.

Küsimusele, kas väidetavalt mõni riigikogu liige ei olnud tulevase õiguskantsleri vastu küsitlemise ajal just kõige lahkem, vastas Madise: “Riigikogu liige ei peagi lahke olema, aga ma arvan, et ega kuri ei olnud ka keegi.”

Õiguskantsleri ametis peab tema kinnitusel olema tugevust, et öelda välja ausaid vastuseid.

“Minu isiklik veendumus on see, ja ma ei ole seda varjanud, et Eesti Vabariigis peavad kõikide inimesed olema võrdselt kaitstud,” lausus Madise. Ta selgitas, et parlamendiliikme tööd ei tohiks täitevvõim saada takistada. Küll aga ei tohi saadiku immuniteet olla selline, et kui kahtlustus tema kohta on piisavalt tõsine ja väga selgelt olemas, siis ei saaks tema kohta tõendeid koguda.

“Ei tohiks olla seda olukorda, kus näiteks erakondade varjatud rahastamise või muu taolise informatsiooni varjul hoidmiseks kõige parem koht on kabinet riigikogus,” näitlikustas Madise. Kui on leitud kuriteole viitavad tõendeid, siis peaks neid tõendeid saama ka koguda.

Head Uudised GoodNews