1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Õismäe terviserajale tuleb 150 parkimiskoha asemel 60 kohta
Õismäe terviserajale tuleb 150 parkimiskoha asemel 60 kohta

Õismäe terviserajale tuleb 150 parkimiskoha asemel 60 kohta

Kaasava linnaplaneerimise mobiilirakenduses AvaLinn koguti tagasisidet ja ettepanekuid Õismäe rabasse rajatavale terviserajale. Kõikidest ettepanekutest sai enim „meeldimisi“ idee rajada raba serva koerte jalutusväljak.

Ettepaneku rajada Vana-Rannamõisa tee poolse parkla kõrvale koerte jalutusväljak kiitis heaks 33 kasutajat. Suuremat poolehoidu leidsid veel kolm ideed: rajada rabasse laudteed, paigaldada turvakaamera jaettepanek panna pink koos prügikastiga ka läbi raba kulgevale vaheteele. Lisaks selgitati ideekorjega, millise disainiga pinke, prügikaste ja rattahoidjaid terviseraja äärde eelistatakse.

Kokku kasutas Avalinna rakendust projektiga tutvumiseks või tagasiside andmiseks 264 inimest 483 korral. Tagasiside põhjal valitakse väikevormid ja täiendatakse projekti.

Õismäe rabasse terviseraja ehitamise plaan ulatub juba 2012. aastasse, mil selle mõtte käis välja Tallinna Rocca al Mare Lionsi klubi. Projekt valmis 2015. aastal ning ettevalmistavaid töid alustati 2018. aasta kevadel.

Parklate ja teeradade ehitamist ette valmistavad raietööd tulid aga kohalikule kogukonnale üllatusena, mistõttu otsustas linn tööd peatada. Koguti kokku inimeste arvamused parklate arvu ja suuruse osas, muudetud projekt pandi Avalinna rakenduses konsultatsioonile.

Kohalikelt saadud tagasiside põhjal vähendati parkimiskohtade arvu 150 kohalt 60-le. „Tunnustan kohalikke, kes algselt planeeritud ulatusliku raiega rahul ei olnud ning parema lahenduse nimel kogukonnana raba ja looduskeskkonna kaitseks aktiveerusid,“ tunnustas Zuzu Izmailova. „Varajane suhtlemine puudutatud osapooltega kuulub kaasamise põhitõdede hulka ja plaanime sellest kindlasti kinni pidada.“

Haabersti linnaosa vanema Marek Jürgensoni sõnul on Õismäe rabasse rajatavate terviseradade idee algatajad Rocca al Mare Lionsi klubi liikmed, kes kõik on ka ise kohalikud elanikud. „Algne projekt nägi ette terviseradade juurde 150 parkimiskohta, millega elanikud ei tahtnud nõustuda. Tänu linnaosa valitsuse ja kohalike elanike koostööle viidi projekti sisse muudatused ning parkimiskohtade arvu vähendati 60-le,“ ütles Jürgenson.

„Novembris oli kõikidel soovijatel võimalus mobiilirakenduses Avalinn  kaasa rääkida veel pinkide, prügikastide ja rattahoidjate teemal, kuhu, milliseid ja kui palju. Samuti oli kaalumisel ettepanek rajada Vana-Rannamõisa tee äärse parkla kõrvale koerte jalutusväljak. Mul on hea meel, et seda võimalust ka aktiivselt kasutati, sest üheskoos saavutame parimad lahendused just elanike jaoks, kes neid terviseradu tulevikus kasutama hakkavad, “ jätkas linnaosavanem.

Vaata, milliseid ideid veel välja käidi, SIIT!

Head Uudised GoodNews