1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Omavalitsused saavad taotleda toetust üürielamute ehitamiseks
Omavalitsused saavad taotleda toetust üürielamute ehitamiseks

Omavalitsused saavad taotleda toetust üürielamute ehitamiseks

Kohalikud omavalitsused saavad oma elamufondi arendamiseks alates 3. detsembrist KredExilt taas toetust küsida. Taotlusi on võimalik esitada 4. veebruarini.

Kohaliku omavalitsuse elamufondi arendamise toetust saab kasutada uute hoonete rajamiseks või olemasolevate rekonstrueerimiseks eesmärgiga võtta need kasutusele üürielamutena. Toetus on mõeldud eelkōige tööjōu mobiilsuse suurendamiseks üle Eesti, kuid täidab samas ka eesmärki vōimaldada madalapalgalistel spetsialistidel endale kaasaegset eluaset rentida. Samuti saab toetust taotleda ka üürielamute rajamiseks vähekindlustatud sihtgruppidele. Kokku panustab riik üürielamute arendamisse kolme aasta jooksul 60 miljonit eurot, millest ligi 18 miljonit eurot on juba varasematest voorudest laekunud taotlustega kaetud. Seni on toetuse abil soovinud elamufondi arendada 16 omavalitsust.

Üürielamute esimeses voorus toetust taotlenud Valga Linnavalitsus plaanib toetuse abil rekonstrueerida J. Kuperjanovi tänaval asuva ehitismälestise ning võtta see kasutusele üürielamuna. Vallaarhitekt Jiri Tintera sõnul saab hoone korrastamisel olema positiivne mõju nii linnaruumile kui ka kesklinna arendusele laiemalt. „J. Kuperjanovi 12 hoone on üks kõige silmatorkavatest mälestistest Valgas. Juugendstiilis hoone on Valga kuldajastu tunnistaja ja kauni maja praegune räämas seisukord riivab silma. Kui hoone on restaureeritud, saab Valga linnaruum tagasi ühe oma olulisematest sümbolitest ja selle mõju kesklinna arendusele on palju laiem. Valga linnas on hulgalisi mahajäetud või alakasutatud kortermaju. Suur kasutuseta elamispinna osakaal turul langetab kinnisvara hinda. Madal hind ei anna omanikele võimalust oma vara müüa, kinnisvara renoveerimine ei tasu end ära ja uusi korterelamuid ei ehitata. See viib olukorrani, kus turul puuduvad kvaliteetsed üürikorterid, kuigi vajadus nende jaoks on olemas. Nii avaliku sektori asutused kui ettevõtjad kurdavad juba pikemat aega spetsialiseeritud tööjõu puuduse üle. Spetsialisti on aga Valka raske meelitada , sest talle ei ole pakkuda sobivat elamispinda. Linna arengut takistava probleemi ületamiseks peab turule vähemalt ajutiselt sekkuma avalik sektor ehk kohalik omavalitsus riigi abiga. Just linna omandis üürikortermajad võiks muuta mõnede mahajäetud hoonete saatust,“ arutles Tintera.

Taotluste vastuvõtt algab 3. detsembril. Toetuse määr on kuni 50 protsenti, ülejäänud kulutused kaetakse omavalitsuste eelarvest. Maksimaalne toetussumma kõigi taotlusvoorude peale kokku on 2,5 miljonit eurot kohaliku omavalitsuse kohta.

Head Uudised GoodNews