1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Omavalitsuste finantsandmed on nüüdsest püsivalt kättesaadavad
Omavalitsuste finantsandmed on nüüdsest püsivalt kättesaadavad

Omavalitsuste finantsandmed on nüüdsest püsivalt kättesaadavad

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Tänasest on kõigil huvilistel võimalik tutvuda Eesti kohalike omavalitsuste finantsilise olukorra ja tegevusega internetiaadressil riigiraha.fin.ee . Rakenduse eesmärk on aidata elanikel koduomavalitsuse tegevusi paremini mõista ning soodustada otsuste tegemises kaasa rääkimist. Samuti muudab see kohaliku tasandi juhtimise läbipaistvamaks.

„Rakendus Riigiraha on välja arendatud 2012. aasta pilootprojektist Riigipilv saadud kogemuste ning tagasiside pinnal,“ selgitas Andrus Jõgi rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonnast. „Tagantjärgi saab öelda, et pilootprojekt oli edukas. Pilootrakendust külastas ca 8 600 erinevat kasutajat, kes tegid üle 200 000 päringu. Rakendus Riigiraha on kasutajasõbralikum, laialdasemate kasutusvõimalustega, rohkemate andmetega ning kakskeelne.“

Riigiraha rakendus võimaldab igaühel statistikat luua, andmeid analüüsida, võrrelda ja seostada piiramatu arvu kombinatsioonides. Teenust luues on silmas peetud, et andmed oleksid lihtsalt ja kiirelt kättesaadavad ning kasutatavad. Kuna andmed asuvad virtuaalserveris ehk nö andmepilves, saab neile ühekorraga ligi väga suur hulk inimesi, sõltumata ajast ja asukohast.

Avaandmetena on kättesaadavaks tehtud kohalike omavalitsuste (KOV) raamatupidamise andmed perioodist 2008–2013. Kokku on andmebaasis 20 miljonit erinevat kirjet ning seda täiendatakse jooksvalt. Kroonides olnud summad on teisendatud eurodesse, ülejäänud andmekoosseis on pilve vahendatud kohalike omavalitsuste esitatud kujul.

Andmeid on võimalik uurida erinevate tunnuste kaudu, sh nii majandusliku sisu kui tegevusala järgi. Tegevusala kaudu saab näiteks tuvastada, kas kulu tehti raamatukogude ülalpidamiseks või kohalike teede hoiuks. Majanduslik sisu võimaldab täpsustada, kas maksti küttearveid, palka või osteti bürootarbeid.

Rakendus aitab saada lihtsaid ülevaateid omavalitsuste tuludest ja kuludest eelloodud mõõdikute või vaadete abil. Näiteks „Kuhu kulub sinu raha?“ vaates on võimalik oma brutotulu sisestamise ning elukohajärgse kohaliku omavalitsuse valimisega saada ülevaade, kuhu on maksumaksjatelt laekunud raha kulutatud. Samas pakub rakendus hulgaliselt võimalusi detailseks analüüsiks.

Head Uudised GoodNews