1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Õpilased veetsid Lääne-Viru maavalitsuses unistuste tööpäeva
Õpilased veetsid Lääne-Viru maavalitsuses unistuste tööpäeva

Õpilased veetsid Lääne-Viru maavalitsuses unistuste tööpäeva

Eile veetsid neli Rakvere gümnaasiumi viienda klassi õpilast „Unistuste tööpäeva” projekti raames päeva Lääne-Viru maavalitsuses.

Maavalitsuse tööd ja maavanema ametit tutvustasid Anettyle, Karlile, Eliise-Anettile, Laura-Mariale ja nende kahele juhendajale Monikale ja Mariliisile maavanem Einar Vallbaum ja teised maavalitsuse ametnikud.

Kui noored juba külla tulnud olid, soovis maavalitsus pakkuda neile võimalikult aktiivset päeva ning huvitavaid ja teadmisi andvaid tegevusi. Haridus- ja sotsiaalosakonnas osalesid õpilased ühe noortele mõeldud veebipõhise küsimustiku loomises ning aitasid infomaterjale maavalitsuses asuvatesse maakonna koolide ja lasteaedade postkastidesse jagada. Maavalitsuses asuvas Europe Direct’i Lääne-Virumaa teabekeskuses aga andsid ametnikud juhiseid, kust ja kuidas vajadusel Euroopa Liidu kohta infot otsida.

Terviseedendaja uuris noortelt, millised terviseedenduslikud kampaaniad neile silma jäänud on. Üheks selliseks oli koolide puu- ja köögivilja kampaania. Seepeale kuulsid õpilased ka teistest erinevatest projektidest ja kampaaniatest, näiteks suitsuprii klassi konkursist ja õppefilmidest, mis koolidesse laenutamiseks maavalitsuses olemas on. Palju elevust tekitas „joodikuprillide“ proovimine, mis ilma promillideta joovet tajuda lasevad.

Perekonnaseisuametnikud näitasid võrdluse mõttes maavalitsuses asuvas perekonnaseisuaktide arhiivis vanu mahukaid perekonnaregistri raamatuid ja arvutist tänapäevast elektroonilist andmebaasi. Abielude registreerimise ruumis said noored katsetada, mis tunne on abiellujate toolidel ametnikuga vastamisi istuda. Aga see ajas naerma ja keegi pikalt istuda ei tahtnud. Enne seda olid kõik proovinud ka avaldusi täita, küll mitte abielu registreerimiseks.

Õpilastele üllatuseks kaasati nad pooleks tunniks koos ühistranspordi inspektoritega Rakvere linna ja lähiümbruse bussiliinidel reisijaid loendama. Selle käigus said noored ülevaate maakonna ühistranspordi toimimisest ning maavalitsuse inspektorite töö sisust. Nimelt on Lääne-Viru maavalitsus lõpetamas möödunud aasta lõpust saati kestnud reisijate loendust. Loenduse andmeid kasutatakse selleks, et uuendada teavet sõiduvajaduse kohta antud liinidel, saada informatsiooni, kui paljud inimesed kasutavad tasuta sõidu õigust ning kui palju on kasutajaid väljastpoolt Rakvere linna.

Maavanem Einar Vallbaum andis päeva alustuseks noortele lisaks oma ameti kirjeldamisele ka ülevaate maakonnast tervikuna ning arutles noorte vajaduste ja teiste neid puudutavate teemade üle. Päeva lõpetuseks andis maavanem kõigile aktiivse osalemise eest ka pidulikult kiituskirja, millel all nii maavanema enda kui kinnituseks ka unistuste tööpäeval osalenud „kolleegi“ allkiri. „Väga positiivne ettevõtmine, mis tõi maavalitsuse maja elevust täis. Noored olid arukad ja aktiivsed ning korraldajad tegid hea eeltöö,“ kiitis maavanem.

Päevakangelaste ehk noorte muljed kogu päevast olid igati positiivsed. Maavalitsuse töötajad hinnati  toredateks ning eriti hea oli noorte arvates see, et polnudki tarvis mitu tundi ainult ametnike juttu kuulata, vaid nii mõndagi sai ise katsetada. Kõik õpilased kinnitasid oma heameelt selle üle, et nad loosi tahtel unistuste tööpäeva projektis osaleda said. „Projekt võiks olla mõeldud viiendatele kuni seitsmendatele klassidele,“ kõlas üks arvamus. Siis saaks ju ka järgmistel aastatel osaleda. Päevast kokkuvõtteid tehes võis järeldada, et kindlasti andis päev uusi teadmisi maavalitsuse tööst. Näiteks see, et maavalitsus reisijaid loendab ja pileteid kontrollib, oli noorte jaoks üllatav. Nagu ka piletita sõitmise eest määratava trahvi suurus. Arutelu jätkus veel mõnda aega näiteks selle üle, kus ja milliseid perekonnaseisu toiminguid teha saab ning kust internetist noortele mõeldud infot leida.

„Unistuste tööpäevi” korraldavad lastekaitsepäevale pühendatud „Lapse kingades” nädala raames Rakvere viiendate klasside õpilastele mitmetes Eesti ettevõtetes ja asutustes Rakvere Karmeli kogudus koos partneritega. Korraldajad on selgitanud, et soovivad pakkuda õpilastele kogemust, mis enamikel tänastest täiskasvanutest on oma lapsepõlvest olemas – mis tunne oleks olla oma ema või isaga kaasas tema töökohal.

Head Uudised GoodNews