1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Oskar Luts jõudis Peipsi pealinna
Oskar Luts jõudis Peipsi pealinna

Oskar Luts jõudis Peipsi pealinna

Foto: Anu Ots
Foto: Anu Ots

Oskar Lutsu 130. sünniaastapäeva puhul avati Mustvee linnaraamatukogus kirjaniku elule, loomingule ja ajastule pühendatud näitus.

Mustvee linnaraamatukogu direktori Laidi Zalekešina sõnul on vanaaegsed koolipingid, tindipott ja suled, „Tootsi maakera” ja veel mõned teisedki esemed näitusele toodud O. Lutsu Palamuse Kihelkonnakoolimuuseumist, mis rekonstrueerimistööde tõttu suletakse. Muuseumi direktori Arne Tegelmanniga saadi kokkuleppele, et mõningaid eksponaate võib “Lutsu toas” kasutada.

„Vaadata on ka fotod Oskar Lutsust, tema pereliikmetest, erinevatel aastatel ilmunud „Kevaded“. Teatavasti möödub sügisel kirjaniku esikromaani ja populaarseima teose„Kevade“ esmailmumisest 105 aastat. Telerist saab vaadata ka „Kevade“ filmi,“ rääkis raamatukoguhoidja Anu Ots, kes on näituse üks koostajaid.

Foto: Anu Ots
Foto: Anu Ots

Et Oskar Lutsu isa oli kingsepp ja ta ise farmatseut, on välja pandud ka nendele ametimeestele kuulunud tööriistu. Need asjad ja palju muudki näituse eksponaatidest on pärit kollektsionäär Vello Otsa erakogust. Vaadata on ka 20. sajandi esimesest poolest pärinevad prillid ja prillitoos. Atraktiivsust lisavad ajaloohõngulises rõivastuses mannekeenid, kellega on võimalik koos pilti teha. Kogemusi ja mõtteid näituse sisustamiseks andis see, et ülemöödunud aastal oli raamatukogus Eduard Vilde 150. sünniaastapäevale pühendatud “Vilde tuba”,“ rääkis Laidi Zalekešina. „Juba esimestel päevadel käis “Vilde toas” aktiivne tegevus. Usun, et ka “Lutsu tuba” ei hakka tühjana seisma. Esimesed klassid on juba ennast kirja pannud,“ lisas ta.

Oskar Lutsu tuba jääb Mustvee linnaraamatukogus avatuks vähemalt pooleks aastaks.

Näituse koostajad, Peipsi pealinna raamatukogutöötajad Laidi Zalekešina ja Anu Ots pälvisid möödunud aasta lõpul Jõgevamaa raamatukogutöö preemia “Ida 2016”. „Lisaks igapäevasele laenutamisele ja lugemisele kuuluvadki raamatukogu juurde erinevad põnevad ja silmaringi avardavad üritused,“ lisasid nad.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews