1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Oskusteta ja töötuid noori rakendavad tööandjad saavad palgatoetust
Oskusteta ja töötuid noori rakendavad tööandjad saavad palgatoetust

Oskusteta ja töötuid noori rakendavad tööandjad saavad palgatoetust

Oskusteta ja töötuid noori rakendavad tööandjad saavad palgatoetustAlanud aastal käivitub töötukassas teenus “Minu esimene töökoht”, mille sihtrühm on 17-29-aastased noored ja teenuse sisu palgatoetuse maksmine ning koolituskulude hüvitamine tööandjale, kes neid noori tööle võtavad.

Selle aasta algusest maksab töötukassa “Minu esimene töökoht” teenuse raames erialaoskuste ja töökogemusteta noore tööleaitamiseks tööandjale palgatoetust ja hüvitab koolituskulu, teatas töötukassa. Teenuse sihtrühm on 17-29-aastased noored, kes on olnud töötuna registreeritud järjest vähemalt neli kuud ega ole tööd leidnud ning kellel puudub erialane haridus, kuid on alg-, põhi- või üldkeskharidus ja kellel ei ole töökogemust või see on lühiajaline.

Tööandja peab sõlmima noorega tähtajatu töölepingu või vähemalt kaheaastase tähtajalise lepingu ning võimaldama talle vajadusel väljaõpet töökohal või osalemist tööalasel koolitusel. Töötukassa maksab tööandjale palgatoetust 12 kuu eest ja pool töötaja ühe kuu töötasust, kuid mitte rohkem kui on kahekordne alampalk. Tööalase koolituse kulu hüvitab töötukassa tööandjale kuni 2500 eurot kahe aasta jooksul noore töötaja tööleasumisest arvates.

Uue teenusena lisanduvad töötukassas tööelu tutvustavad töötoad 8.-12. klasside õpilastele, kus töötukassa karjäärispetsialistid hakkavad korraldama tööturgu ja tööelu tutvustavaid töötube, et tõsta noorte tööalast teadlikkust ning ennetada noorte töötust. Töötoad toimuvad nii koolides kui ka mujal väljaspool töötukassat. Jätkub noorte, sealhulgas erivajadustega noorte mobiilne nõustamine koostöös kohalike omavalitsuste ja noortekeskustega.

Alates 1. veebruarist pakub töötukassa karjäärinõustamist kõigile inimestele, samuti laieneb vanaduspensioniealistele inimestele osutatavate teenuste ring.

Veebruarist võivad töötukassasse karjäärinõustamisele tulla kõik soovijad, kes ei ole registreeritud töötuna või koondamisteatega tööotsijana. Täpsemate teavet karjäärinõustamise korralduse ja registreerumise kohta avaldab töötukassa peagi ettevõtte kodulehel. Kogu täiskasvanud elanikkonnale osutatavaid karjääriteenuseid kaasrahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondist tervise- ja tööministri käskkirja “Karjäärinõustamise kättesaadavuse suurendamine” alusel.

Vanaduspensioniikka jõudnud inimene saab töö leidmiseks kasutada töötukassa abi, kui ta ei tööta ja on registreeritud tööotsijana. Lisaks karjääriinfole, töövahendusele, tööotsingunõustamisele ja karjäärinõustamisele, mida osutame kõigile, võimaldab töötukassa vanaduspensioniealisele tööotsijale vastavalt vajadusele tööturukoolitust, tööpraktikat ning ettevõtluse alustamise toetust ja järelteenuseid, toetame kvalifikatsiooni saamist, hüvitame tööruumi või -vahendite kohandamise kulu ning anname tööks vajaliku abivahendi.

Noortele ja vanaduspensioniealistele tööotsijatele osutatavaid tööturuteenuseid kaasrahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondist tervise- ja tööministri käskkirja „Tööturuteenuste osutamine tagamaks paremaid võimalusi hõives osalemiseks“ alusel​.

Head Uudised GoodNews