1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Otepääl asuva Apteekrimäe olmetingimused on paranenud
Otepääl asuva Apteekrimäe olmetingimused on paranenud

Otepääl asuva Apteekrimäe olmetingimused on paranenud

Apteekrimägi
Fotod: Monika Otrokova

Miinuskaardid ja lumi tõi talvise ilma üle kogu Eesti. Paksust lumevaibast ei jäänud puutumata ka talvepealinn Otepää, kus hommikul tuli lumesahal hoolega tööd teha. Otepää Apteekrimäele meelitas tore talveilm kohale koolivaheaega nautivad lapsed. Spordikompleksi olmetingimuste pärast ei pidanud nüüd häbi tundma.

Apteekrimäe suusahüppekompleks on aastakümneid olnud laste ja noorte esimeseks treeningkohaks teel kõrgele hüppemäele. Septembri algul asus Otepää vallavalitsus otsima lahendusi kompleksi infrastruktuuri parandamiseks.  Väikeste, ent oluliste sammudega on sellega ka edasi liigutud – Apteekrimäele paigaldati septembris ajutine tualett ja sel nädalal valmis korralik, statsionaarne tualett.

Apteekrimägi

„Muidugi vajab kogu kompleks renoveerimist aga seda on valla omavahenditega keeruline kohe teha, kuid olmetingimusi parandasime oluliselt,“ märkis vallavalitsuse liige vallavanema ülesannetes Mare Raid. „Järgmise sammuna vajab Apteekrimäele viiv tee valgustamist, kavatsen selle eest vallavolikogu liikmena volikogus hea seista. Kindlasti vajab Apteekrimäe mets tervikuna edasiarendamist valgustatud tervisespordiradade ning puhkealadega parkmetsaks. Seda siis koostöös Riigimetsa Majandamise Keskusega.“

Apteekrimägi

Suusatreener Silver Eljand tundis olmetingimuste parandamisest heameelt ning ütles, et tema meelest võiks samuti Apteekrimäest saada rahvatervise edendamise koht. „Apteekrimägi on kujunenud Eesti noorte suusahüppajate ja kahevõistlejate võistluste korraldamise põhikohaks. Kui mujal on lund vähe, siis meil suudab hea mäemeister väikese lumega ka mäe korda teha,“ lisas Eljand.

Legendaarsel Apteekrimäel asub neli hüppemäge kõrgustega K40, K25, K18 ja K10, mis on mõeldud laste  ja noorte suusahüpeteks. Apteekrimäe kinnistu omanik on Otepää Vallavalitsus. Apteekrimägi on läbi aegade olnud Eestis üks vanimaid kohti, kus suusahüppeid harrastati – 1934. aastal ehitati Apteekrimäele 26 meetri kõrgune triangulatsioonitorn. Esimene suusahüppetrampliin, mis oli kinnitatud triangulatsioonitorni külge, ehitati Apteekrimäele 1938. aasta jaanuaris. 1939 oktoobris valmis Apteekrimäel uus suusahüppemägi, mis võimaldas sooritada kuni 23-meetriseid hüppeid. 1960-ndatel aastatel ehitati Apteekrimäele 40 meetrine suusahüppemägi. Praeguse suusahüppemägede kompleks rajati  Heido Meema poolt.

Head Uudised GoodNews