1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. OTSINGUTALGUD! Linnurahvas kutsub talgulisi Valgamaale kassikakku otsima
OTSINGUTALGUD! Linnurahvas kutsub talgulisi Valgamaale kassikakku otsima

OTSINGUTALGUD! Linnurahvas kutsub talgulisi Valgamaale kassikakku otsima

Foto: Achim Raschka

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub kõiki huvilisi 29. septembrist 1. oktoobrini Valgamaale Soontaga kaitsealal ja selle ümbruses toimuvale kassikaku otsimise talgutele. Talgute käigus püütakse üles leida ka Põru must-toonekure pesa ja Soontaga kanakull. Osalemine on prii, talgulisi oodatakse appi mitmekümne ringis. Talgute lõpus toimub ühine EuroBirdwatch 2017, mille käigus pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid.

Taustaks — kassikakk on I kategooria kaitsealune linnuliik, kelle arvukus on viimase veerandsaja aasta jooksul tunduvalt vähenenud. Neid pesitseb Eestis veel ligikaudu 50 paari. Kassikakud pesitsevad maapinnal, enamasti valgusküllases vanas männimetsas. Kassikakk on paigalind, kes kasutab samu elupaiku aastakümneid. Arvukuse kahanemine on peamiselt tingitud vähesest sigimisedukusest, mida põhjustavad pesarüüste, pesitsusaegne häirimine, saakloomade arvukuse muutused ja piirkonniti ilmselt ka liigikaaslaste vähesus. Kuna kassikaku pesa asub enamasti maas, on see ka röövlitele lihtsalt kättesaadav. Talgute käigus otsitaksegi selle väärika linnu tegevusjälgi maastiku läbikammimise teel. Kohapealseid töid aitavad planeerida Rein Nellis ja Tarmo Evestus.

Talgutel toitlustab Naiskodukaitse Valga ringkond. Majutus toimub Soontaga metsamajas (ööbijate arv piiratud) ja traditsoonilistes köetavates telkides. NB! Kohapeal puudub võimalus kasutada elektrit.

Kaasa võtta: magamiskott ja -matt, veepudel, toidunõud, GPS või laetud nutitelefon, isiklikud hügieenitarbed, veekindlad matkajalanõud, ilmastikule vastavad välitööriided, saunatarbed, võimalusel binokkel/vaatlustoru.

Talgud toimuvad EOÜ mälumängusarja ühe väljundina, mille käigus otsitakse lindude tegevusjälgi maastikul. Talgutel osalemiseks tuleb ennast eraldi registreerida kodulehel oleva lingi kaudu. Kodulehelt leiab ka ürituse täpse päevakava ja muud infot.

Head Uudised GoodNews