1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Päästeõppus Pärnumaal! Täna toimus Pulli külas raudtee päästeõppus
Päästeõppus Pärnumaal! Täna toimus Pulli külas raudtee päästeõppus

Päästeõppus Pärnumaal! Täna toimus Pulli külas raudtee päästeõppus

foto-raudtee-paasteoppus-parnumaal27. oktoobri lõuna ajal toimus Pulli külas Pulli–Urge raudtee vanal ülesõidukohal Lääne päästekeskuse juhitud õppus, millest võtsid osa Elroni, politsei, kiirabi ja pääste meeskonnad. Õppusel harjutati ametkondade ja ettevõtete vahelist koostööd, kõik osapooled said lihvida oskusi oma tööspetsiifikast lähtuvalt.

Päästeõppusel mängiti läbi olukord, kus õnnetusse satuvad reisirong, ohtlikku ainet vedav veok ja kaks sõiduautot. Ohtlikku ainet vedava veoki tsistern hakkas lekkima, üks sõiduauto paiskus saadud löögist kraavi, teine jäi sõiduteele. Reisirong jäi seisma õnnetuskohast 100 m kaugusel ja rongis viibivate reisijate seas oli legendi kohaselt vigastatuid.

Elron hindas päästeõppuse käigus rongijuhi ja klienditeenindaja tegevusi eriolukorra lahendamisel.

Elroni ohutusjuht Pille Pärnjõe: „Legendi kohaselt oli õnnetuskohast 100 meetrit eemal seisma jäänud rongis nii vigastatuid kui ka allumatu ja agressiivse käitumisega reisija, kes võis olla ohtlik nii kaasreisijatele kui ka rongimeeskonnale. Klienditeenindaja suunas ohtlikult käituva inimese teistest reisijatest eemale ning informeeris päästeteenistust, liikluskorraldajat ja vanemklienditeenindajat. Agressiivne reisija põgenes rongist, kui sai teada, et klienditeenindaja kutsus politsei. Peale seda andis klienditeenindaja kokkupõrke tagajärjel vigastatud reisijatele esmaabi. Õppuse käigus jälgitud protsesside osas saame kinnitada, et rongibrigaadil olid nii teadmised kui ka võimekus eriolukordade lahendamise osas.

Elron juhindub ettevõttes Euroopa Liidu ohutusdirektiivi nõuetest raudteeveo-ettevõtja ohutusjuhtimissüsteemile, millest lähtuvalt on kaetud kogu ettevõtte ohutusalane tegevus, töötajate koolitus, töötajate tagasiside rakendamisega seotud protsessid ja ka koostoimeala infrastruktuuri-ettevõtjatega. Ohutusjuhtimissüsteemi toimimist Elronis hinnatakse regulaarselt igakuulistel ohutuskoosolekutel, koostöö toimimist arutatakse koos infrastruktuuri-ettevõtjatega üks kord kvartalis ohutusüldkoosolekutel. Samas sellised õppused nagu tänane annavad meie teadmiste ja tegutsemisvalmiduse hindamiseks ja arendamiseks hoopis uue võimaluse.”

Pärnu päästepiirkonna juhi ning tänase õppuse peakorraldaja Margo Tammepõllu sõnul võib õppuse lugeda õnnestunuks. „Kõik osapooled võivad õppusega rahule jääda. Nüüd on meil kõigil pilt ees, mida me juba nii koostöös kui ka eraldi ametkonnana sellise õnnetuse puhul hästi teeme ja millele peame veel rohkem rõhku panema,“ hindas peakorraldaja õppuse kordaminekut.  Margo Tammepõld lisas, et koostöö ja info vahetamise harjutamine on ülioluline, sest tegelikult seisavad kõik osapooled ühiselt selle eest, et kannatanud saaksid võimalikult kiirelt ning professionaalset abi.

Head Uudised GoodNews