1. Avaleht
  2. Kunst
  3. PÄEVA SÜNDMUS HAUS GALERIIS! Täna avatakse Haus Galeriis suurejooneline Eesti kunstnike ühisnäitus
PÄEVA SÜNDMUS HAUS GALERIIS! Täna avatakse Haus Galeriis suurejooneline Eesti kunstnike ühisnäitus

PÄEVA SÜNDMUS HAUS GALERIIS! Täna avatakse Haus Galeriis suurejooneline Eesti kunstnike ühisnäitus

Toomas Vint „Suvine“
Toomas Vint „Suvine“

Täna avatakse Haus Galeriis mainekaima Eesti kunstike ühenduse näitus – auväärne Eesti Maalikunstike Liit esineb galeriis 50 teosega oma tuntud liimetelt.

Täna kell 17 avatakse Haus Galeriis Eesti Maalikunstnike Liidu näitus “30 x 40 DUUBEL 2”, kuhu on oodatud kõik kunstihuvilised ja kunstisündmusi kajastav press. Väljas on 50 teost oma mitmekesisuses, kusjuures iga kunstnik hoiab esitatud töödega äratuntavalt oma laadi ja ekspositsioon pakub seega kindlasti igale maitsele midagi.

Näitus jätkab eelmise aasta traditsiooni, mil liit esitas oma liikmetele väljakutse maalida teos lõuendile suuruses 30 x 40 cm, teema ega tehnika suhtes piiranguid ei seatud. Eesti maalikunsti mitmekesisust avaval näitusel saabki näha, milliste lahendusteni kunstnikud jõudsid.

Eesti Maalikunstnike Liit on mittetulundusühinguna asutatud 1992.aastal. Hetkel on EMKL-s 137 maalikunstnikku. “See näitus on meil neljas Haus Galeriis ja nendega on igati meeldiv koostööd teha,” ütleb liidu juhatuse esinaine Maria Sidljarevitš. “Oleme õnnelikud, et saame teha ka näitusi, mis nõuavad väikeseid formaate”. Maalikunstnike Liit osaleb igal aastal aktiivselt ka kevadnäitusel Kunstihoones, samuti korraldatakse näitusi ka Pärnu Uue Kunsti Muuseumis, Tartu Kunstimajas ja Eesti Arhitektuurimuuseumi Rotermanni Soolalaos. Kord aastas on EMKL-il olnud näitus ka Vaal Galeriis.

Lembit Sarapuu „Kodanik sööb vabas looduses õhtusööki“

“See on väga positiivne, et meie kunsti üks soliidseimaid ja pikaajalisemaid organisatsioone Eesti Maalikunstike Liit on juba mitmendat aastat tegemas koostööd eragaleriiga,” arvab Haus Galerii asutaja ja omanik Piia Ausman.

Kui traditsiooniliselt toimusid EMKL aastanäitused piki aastaid Eesti Kunstihoone galeriis Vabaduse platsil ja seal olid ka nõukogude ajal ühed suurejoonelisemad näitused, siis nüüd, aegade muutudes, on Maalikunstnike Liit kolinud oma näitusega eragaleriisse Haus, kus suured formaadid on leidlikult vahetatud väikeste vastu. Mitte kedagi teisele eelistada, töötada ühes rütmis, ühes maaliruumis, leidlikult ja isikupäraselt — nii on valminud need unikaalsed teosed just selle näituse tarbeks.

“Esindatud on kogu meie nimekaim maalikunstnikkond. Kunstisoetajale annab see näitus suurepärase võimaluse soetada meie tippkunstnike teoseid väga mõistliku, et mitte öelda soodsa hinnaga. Väike formaat ja näitus ise oma meeleoludega on tinginud oluliselt madalamad hinnad sellest, millega neid kunstikke tavapäraselt osta saaks,” tutvustab Piia Ausman võimalust investeerida soodsalt kunsti arengusse.

Vano Allsalu

Eesti Maalikunstnike Liidul on oluline osa traditsioonilise maalikunsti säilimisel, kunagine aus olnud õlimaal on väärikas tehnika ka tänases päevas. Õli ja lõuend on märksõnad, mis on Piia Ausmani sõnul kunstiteose alati hinnaliseks teinud.
Väljapaneku paralleelnäitus toimub samal ajal Swedbanki peakontoris (Liivalaia 8, Tallinn). Haus Galerii teeb pangaga koostööd kunstikonsultatsioonide alal juba enam kui kümme aastat, viimasel ajal aga korraldab ka aktiivselt näitusi privaatpanganduse ruumides, täiendades maineka büroohoone kunstiimagot. Näitus pangas avatakse 12. novembril kell 16.

Lõuendil õlimaalid tuntud kunstnikelt ja veel soodsa hinnaga on kindlasti hea põhjus, miks täna kell 17 kõik muud tegemised tahaplaanile jätta ja Haus Galeriisse tormata.

Head Uudised GoodNews