1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Palamuse pritsumehed teenisid välja tunnustuse Jõgevamaa Aasta Tegu
Palamuse pritsumehed teenisid välja tunnustuse Jõgevamaa Aasta Tegu

Palamuse pritsumehed teenisid välja tunnustuse Jõgevamaa Aasta Tegu

Jaan-Ivo Lukas 

Paunvere Pritsumehed pealik Margus Kaasik teel Paunvere väljanäitusele 2012 aasta septembris

MTÜ Palamuse Pritsumehed vabatahtlik päästekomando loodi pärast selle piirkonna riikliku komando sulgemist. Priitahtlike päästjate eestvedaja Margus Kaasik ütles, et komando moodustamise soovist teatati  Palamusel ja selle ümbruses üles riputatud kuulutustel. “Algul tagasihoidlikuna tundunud liikmeks tulemise  huvi hakkas järjest kasvama.  Praegu koosneb komando kolmekümnest liikmest, kellest kahel kolmandikul on varasem kutselise päästja kogemus või väljaõpe.  Vabatahtlikutena alustanud õpivad oskuslikku ja ohutut tegutsemist koolitustel.”  Kaasiku sõnul jõuavad vabatahtlikud Palamuse vallas õnnetuspaikadesse esimesena. “Vajadusel sõidetakse tulekahjusid talutsutama ka Jõgeva ja Tabivere valda ning teistesse Jõgevamaa piirkondadesse. Meie esimesene väjakutse oli Pikkjärvele, kus põles kuur, mille kohalikud noored olid omaalgatuslikult kooskäimiskohaks kohandanud.”

Palamuse Pritsumeeste “residentsiks” on kunagine majandi elektrikutehoone, milles asus varem ka riiklik päästekomando. Seal on ööpäevaringselt valves üks päästjatest.  Häireteate korral informeerib ta meeskonnakaaslasi ning kutsub nad kodudest või mujalt sündmuspaigale kaasa.

“Riikliku päästekomando likvideerimine oli põhjalikult kõneaineks meedias ning mitmetel aruteludel ja nõupidamistel. Pidevalt jäi kõlama mõte, et oma rikkalike kultuuriväärtuste, mitmete haridusasutuste ja erinevate ettevõtete tõttu on Palamuse vald neid paiku, mis ei tohiks jääda oma päästekomandota.  Kohaliku rahva algatusvõime ja tegutsemistahte tulemusena loodi  mittetulundusühing  Palamuse Pritsumehed, mis on pälvinud lugupidamise nii kodupiirkonnas kui ka Jõgevamaal tervikuna, ” ütles maavanem Viktor Svjatõšev

“Vabatahtliku komando olemasolu võimaldab meie elanikel end endiselt turvaliselt tunda. Omavalitsus omakorda peab väga oluliseks vabatahtlike toetamist.  Kutselise komando rahastamisel oli  vastutus ja kohustus ennekõike riigil ja vald aitas sellele kaasa. Nüüd lasub aga põhiline finantskoorem omavalitsusel,” ütles Palamuse vallavanem Urmas Astel.

“Väga hea, et seda suurt vaeva ja tegu tunnustati. See on mitmed magamata ööd, hallikad juuksed, aga  kõik kohaliku rahva heaks ja nimel,” ütles Lõuna-Päästekeskuse Jõgeva päästeosakonna juhataja Jüri Alandi, kes selleks, et nõuandjana ja ergutajana oma panus anda, astus ka ise Palamuse Pritsumehed liikmeks.

“Kogukond tundis enda õigustunnet riivatud olevat, kui tuli otsus riikliku komando sulgemisest meie vallas. Hea, et leidus aga inimesi, kes seljad kokku panid ja otsustasid päästetööd edasi teha. Väga paljud neist seadsid kogukonna huvid isiklikest huvidest kõrgemale. Kindlasti on siin väga oluline roll päästjate perede toetusel,” ütles Palamuse vallavolikogu esimees Toomas Tuula.

Riigkogu liige, endine Päästeameti peadirektor Mati Raidma märkis, et ühest küljest on väga hea meel, et selline valdkond nagu päästeala väärika auhinna pälvis. Mehed on selle igati ära teeninud. “Samas on selles heateos ka kurvem pool – nimelt kutselise komando likvideerimine, mis ajendas meestel jõuliselt uusi lahendusi otsima.”

Palamuse vabatahtliku päästekomando moodustamine kui Jõgevamaa Aasta tegu 2012 kuulutatakse pidulikult välja Jõgeva maavanem Viktor Svjatõševi ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehe Toivo Tõnsoni Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud vastuvõtul.

Head Uudised GoodNews