1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. PALGATÕUSUD! Rahanduskomisjon kinnitas kultuuri- ja sisejulgeolekutöötajate palgatõusud järgmiseks aastaks
PALGATÕUSUD! Rahanduskomisjon kinnitas kultuuri- ja sisejulgeolekutöötajate palgatõusud järgmiseks aastaks

PALGATÕUSUD! Rahanduskomisjon kinnitas kultuuri- ja sisejulgeolekutöötajate palgatõusud järgmiseks aastaks

EURRiigikogu rahanduskomisjon hääletas oma eilsel istungil järgmise aasta riigieelarve seaduse eelnõule laekunud muudatusettepanekuid. Valitsuse, fraktsioonide ja Riigikogu liikmete poolt esitati eelnõule kokku 38 muudatusettepanekut.

“Rahanduskomisjon kinnitas valitsuse poolt tehtud ettepaneku kultuuri- ja sisejulgeolekutöötajate 4 protsendiliseks palgatõusuks. 2016. aastal tõuseb kõrgharidusega kultuuritöötaja miinimumpalk 830 euroni kuus. Siseturvalisuse valdkonna palgakasvuks on ette nähtud 4,7 miljonit eurot,” ütles rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer.

“Maaeluministeeriumi valitsemisala investeeringuid suurendatakse tehtava muudatusega 1,5 miljoni võrra ja see suunatakse PRIA maaelu arendamise toetuse süsteemi. Uus infosüsteem aitab toetusi efektiivsemalt jagada ning paremini kontrollida ka toetusesaajate maksekäitumist,” täpsustas Holsmer rahanduskomisjoni poolt toetatud ettepanekut.

“Komisjon toetas ka ettepanekuid, mille tulemusel koondatakse näiteks keskkonnaministeeriumi ja maavalitsuste finants-ja palgaarvestus riigi tugiteennuste keskusesse,” sõnas Holsmer. “Need muudatused on osa läbiviidavast riigireformist ning selle tulemusel muutub riigivalitsemine efektiivsemaks ja ministeeriumid saavad keskenduda oma põhitegevusele.”

Riigikogu fraktsioonide ja Riigikogu liikmete poolt esitatud ettepanekuid rahanduskomisjon ei toetanud. “Oli näha, et fraktsioonid olid ettepanekutega sisuliselt väga põhjalikult tegelenud, kuid läbivalt oli probleemiks, et ühekordsete katteallikatega sooviti suurendada püsikulusid, mis ei ole aga eelarve mõttes jätkusuutlik. Niisamuti ei pidanud komisjon mõistlikuks vähendada Eesti Vabariigi 100-nda sünnipäeva ja Eesti Euroopa Liidu eesistumise jaoks planeeritud kulutusi, “sõnas Holsmer. “Ka valitsuse reservi, mis on kokku järgmisel aastal 49 miljonit eurot, sisuliselt tühjaks kulutamine ei ole võimalik. Keskerakonna fraktsiooni ettepanek vedelkütusevaru mahamüümiseks tähendaks aga riigile praeguste madalate kütusehindade juures 2 miljonit eurot kahjumit ning sellist majanduslikult kahjulikku tehingut toetada ei saa.”

2016. aasta riigieelarve prioriteetideks on Eesti julgeoleku tugevdamine, majanduskasvu soodustamine, lastega perede toimetuleku parandamine ja väiksema sissetulekuga inimeste sissetulekute suurendamine. Järgmise aasta eelarve maht on 8,9 miljardit eurot, mis on 4,2 protsenti ehk 358 miljonit eurot suurem kui 2015. aastal.

2016. aasta riigieelarve seaduse eelnõu (103 SE) teine lugemine on kavandatud täiskogu istungile 18. novembril.

Head Uudised GoodNews