1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. PALJU ÕNNE! EV100 dokumentaalfilmi konkursil selgusid võitjad
PALJU ÕNNE! EV100 dokumentaalfilmi konkursil selgusid võitjad

PALJU ÕNNE! EV100 dokumentaalfilmi konkursil selgusid võitjad

EV100 dokumentaalfilmi konkursil selgusid võitjadEesti Vabariigi 100. sünnipäevaks panustavad ka Eesti dokumentalistid, kelle tegemisi toetaval filmikonkursil selgusid võitjad. Täispika dokumentaalfilmi kategoorias pälvis tootmistoetuse režissöör Joosep Matjuse loodusfilm „Tuulte tahutud maa“. See kaasaegses filmikeeles ja esteetikas eepiline linateos räägib Eestimaa ilust ja elu põhiväärtustest ning peaks sündima parima tänapäevase eritehnika abil.

„Ma tahan selle filmiga luua ürg-poeetilist seisundit, kus meil on võimalik rännata jääajast tänapäeva ja tunda seoseid, kuidas meie oleme loodust kujundanud ja loodus on tahunud meid. Filmi põhitelgedeks on erinevad looduslikud keskkonnad ja põdramullika iseseisvumine. Põdramullikad, kes on väga uudishimulikud ja liikuvad loomad, sobivad ideaalselt giidideks läbi Eestimaa maastike liigirikkuse,“ kommenteeris filmi autor Joosep Matjus.

Lühidokumentaalfilmide konkursi võitis Eesti naisrežissööride ühistööna valmiv projekt nimega „Juured“. See teos koosneb kaheksast isikliku puudutusega loost, mis räägivad sünnist ja surmast, üksi ja koos olemisest, suurest rõõmust ja suurest kurbusest. Jutustatud ausalt ja julgelt naise vaatepunktist. „Juurte“ autorite ring algab noore dokumentalistikatudengi Nora Särakuga ja lõppeb Eesti dokumentaalfilmi teerajaja Valeria Anderson-Käsperiga, nende vahele mahub kuus eri tausta ja elukogemusega režissööri, kellest kõik on juba teinud tugevaid filme ja kelle juurestik ei piirdu ainult Eestiga.

“Lühifilmide kogumteos on tegijatele põnev väljakutse ning valikus oli mitmeid intrigeerivaid projekte. „Juured“ pääsesid esile oma ürgse naiseliku jõuga ning samas tundliku tooniga. Need on lood, mis võiks minna korda vaatajatele ning kindlasti on see eriline võimalus tuua kokku erinevad naisdokumentalistide põlvkonnad,“ kommenteeris võitjate valikut žüriiliige Marje Jurtšenko Eesti Rahvusringhäälingust.

Eesti Vabariik 100 täispika dokumentaalfilmi ja lühidokumentaalfilmide konkurss kuulutati välja möödunud aasta novembris. Konkursi korraldas EV100 korraldustoimkond koostöös Eesti Filmi Instituudi ja Eesti Rahvusringhäälinguga. Filmiprojekte hindas žürii koosseisus Peep Puks (Eesti Dokumentalistide Gild, režissöör), Eero Epner (dramaturg), Kaarel Kuurmaa (Eesti Filmi Instituut), Marje Jurtšenko (ERR) ja Tiit Pruuli (Eesti Vabariik 100 juhtrühm).

Jätkuvad veel Eesti Vabariik 100 teledraamasarjade ja mängufilmide konkursid. Kõik loodavad teosed linastuvad Eesti 100. sünnipäeva ajal aprillist aastal 2017 kuni veebruarini aastal 2020.

Head Uudised GoodNews