1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. PALJU ÕNNE I Aasta kodanik 2019 on muusik ja pedagoog Riina Roose
PALJU ÕNNE I Aasta kodanik 2019 on muusik ja pedagoog Riina Roose

PALJU ÕNNE I Aasta kodanik 2019 on muusik ja pedagoog Riina Roose

Kultuuriminister Tõnis Lukas kuulutas 25. novembril toimunud kodanikupäeva tunnustusüritusel aasta kodanikuks muusiku ja pedagoogi Riina Roose.

Riina Roose on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia laulupedagoog ja Tallinna Linnateatri muusikaala juhataja. Ta on muuhulgas laulupidude uurija, pidude liikumises oluline kaasamõtleja ning korraldaja. Riina Roose oli üksiti tänavuse Tartu laulupeo, mis tähistas 150 aasta möödumist esimesest laulupeost, üks lavastajatest.

„Raske on leida pühendunumat ja oma ideid energilisemalt ellu viivamat inimest kui Riina Roose. Kogu rahvuskultuur ja asjad selle sees, mis võivad tunduda teistele pisiasjadena, on Riina jaoks meeletult olulised. Ja loomulikult on kõige olulisem kõik see, mis puudutab muusikat ja eesti muusikakultuuri ning inimesi, kes seda kultuuri igapäevaselt loovad. Mälestust nendest ja nende tehtust hoiab Riina igapäevaselt tähelepanu all. Tema eriline lemmiklaps on loomulikult laulu- ja tantsupeo traditsioon,“ kirjeldas kultuuriminister Tõnis Lukaslaureaati.

„Tunnustus oli meeldiv üllatus. Väljendan siirast tänu ja heameelt, et keegi on minu peale mõelnud rohkem kui möödaminnes,“ ütles aasta kodanik 2019 aunimetuse pälvinud Riina Roose. „Muusikateadlane Toomas Siitan tõdes 1. oktoobril, muusikapäeval: „See on vaimu kriis keset majanduse kõrgaega“. Me peame endale aru andma, et see majanduslik heaolu on juba ammu tuleviku arvelt. Tuleks lõpetada see laristamine igal tasandil. Me peame koguma ja pingutama vaimu,“ toonitas Roose.

Aasta kodaniku 2019 aunimetusele esitati ühtekokku 14 kandidaati. Aunimetusega kaasneb rahaline preemia ning alati ka Reti Saksa miniskulptuur „Ühiskonna õis“.

Aasta kodaniku tava algatas rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo 2003. aastal ning tänavu anti aunimetus välja 17. korda. Varasemate aasta kodanikega saab tutvuda Kultuuriministeeriumi veebilehel. Kodanikupäeva tähistatakse Eestis 26. novembril. See on pühendatud kõigile Eesti kodanikele ja kodanikuks pürgijatele.

Head Uudised GoodNews