1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Kirjandus
  4. PALJU ÕNNE I Eesti folkloristika preemia sai Piret Voolaid
PALJU ÕNNE I Eesti folkloristika preemia sai Piret Voolaid

PALJU ÕNNE I Eesti folkloristika preemia sai Piret Voolaid

Akadeemiline Rahvaluule Selts koostöös Eesti Kultuurkapitali Rahvakultuuri sihtkapitaliga annab igal kevadel välja Eesti folkloristika aastapreemiat. Preemia eesmärk on tõsta esile preemia saamisele eelnenud aasta jooksul silma paistnud folkloristi tegevust.

Sel aastal esitati preemiale neli kandidaati: Risto Järv, Mare Kõiva, Mari Sarv ja Piret Voolaid. Kõigi nimetatud folkloristide teadus- ja organisatsiooniline töö, samuti rahvaluule populariseerimistegevus oli väga sisukas ja tulemuslik. Preemiakandidaate ühendab ka asjaolu, et nad on kas suuremate uurimisüksuste või töörühmade juhid.

2020. aasta Eesti folkloristika aastapreemia pälvis Piret Voolaid, Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur Eesti-uuringute Tippkeskuse tegevjuhi ülesannetes.

Piret Voolaiu peamised uurimisteemad on mitmekülgsed, tema erialase huvi all on vanasõnad, mõistatused, rahvahuumor, digitaalne folkloor ja spordipärimus. 2019. aastal ilmunud teadustöödes käsitles ta sõimuväljendeid, värvisümboolikat mõistatustes ning mõistatuste ja uskumuste seoseid. Lisaks korraldas Voolaid rahvusvahelisi konverentse, mis keskmes olid kaasaegsed kultuurimuutused, mütoloogia ning usundilised jutud. Laiemale üldsusele on tuttavad tema päevakajalised, vanasõnade tähendusi lahti harutavad sõnavõtud meedias.

Head Uudised GoodNews