1. Avaleht
  2. Loomad
  3. PALJU ÕNNE JÄÄKARUDELE! Loomaaias tähistatakse kolme jääkaru sünnipäeva
PALJU ÕNNE JÄÄKARUDELE! Loomaaias tähistatakse kolme jääkaru sünnipäeva

PALJU ÕNNE JÄÄKARUDELE! Loomaaias tähistatakse kolme jääkaru sünnipäeva

Jääkarud
Foto: Inari Leiman, Tallinna Loomaaed

Sel nädalal on kolmel Tallinna loomaaias elaval jääkarul sünnipäevad: Nora ja Nord on sündinud 24. novembril ning Aron 26. novembril. Kuna sünnipäevad on lähestikku, tähistatakse neid koos pühapäeval, 26. novembril. Sünnipäevakülalised on oodatud juba alates kella 10 loomaaia põhjavärava (Paldiski mnt 145) lähedal asuvasse jääkarumaailma.

Schönbrunni loomaaias sündinud jääkaruisa Nord sai 16-aastaseks, tema järglased jääkarutüdruk Nora ning jääkarupoiss Aron vastavalt nelja-aastaseks ning aastaseks. Sünnipäeva puhul saavad jääkarud kingitusi ning loomaaiakülalistele kõnelevad neist Aleksei Turovski ja Anne Saluneem.

Pidupäev on seda erilisem, et detsembri algul kolib Nora Tallinnast ära oma uude koju Schönbrunni loomaaeda. Isakaru Nord aga tuuakse esimesel võimalusel loomaaia vanast karumajast uude, oktoobri algul avatud jääkarumaailma.

Sünnipäevapeo ajakava:

10:00 Aronile ja Friidale antakse pajupallid ning jääkarudest räägib Aleksei Turovski (jääkarumaailmas)
11:00–14:00 Meisterdamise töötuba (jääkarumaailma majakeses)
12:00 Nora ja Nord saavad kingitused, jääkarudest jutustab lugusid Anne Saluneem (vanas karumajas)
14:00 Aron ja Friida saavad kingituse, toimuvat kommenteerib Aleksei Turovski (jääkarumaailmas)
15:00–17.00 Kaltsuvaipade kudumise töötuba (keskkonnahariduskeskuse Kopra klassis)

Novembri eelviimane nädal on kuulutatud üleeuroopaliseks jäätmetekke vähendamise nädalaks. Jäätmetekke vähendamine on kliima soojenemise pidurdamise ja toksiliste saasteainete arktilisse ökosüsteemi sattumise piiramise kõrval väga oluline jääkarude loodusliku elukeskkonna säilimise tagamiseks.

Ümmarguste kaltsuvaipade kudumise töötuba viivad läbi Tallinna Mustamäe Humanitaargümnaasiumi õpetajad Vilve Alumets ja Ljudmila Ojavere koos õpilastega. Istumisalusteks mõeldud vaipu kootakse vanadest riietest ja kangajääkidest lõigatud ribadest. Töötoas osaleda soovijatel palume võimalusel tuua vaipade kudumiseks kaasa vanu riideid: voodipesu, trikotaažist või muust vähehargnevast materjalist riideesemeid, riidejääke ja trikotaažpaela.

Loomaaia kassad on avatud kell 9.00–15.00, territooriumil võib viibida kuni kaks tundi pärast kassade sulgemist. Pühapäeval loomaaia läänevärava keskkonnahariduskeskuses (Ehitajate tee 150) toimuva suurürituse tõttu soovitame jääkarude sünnipäevakülalistel loomaaeda siseneda põhjavärava (Paldiski mnt. 145) kaudu.

Head Uudised GoodNews