1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Palju õnne! Tänavu saab Hea Sõna auhinna ERRi ajakirjanik Rain Kooli
Palju õnne! Tänavu saab Hea Sõna auhinna ERRi ajakirjanik Rain Kooli

Palju õnne! Tänavu saab Hea Sõna auhinna ERRi ajakirjanik Rain Kooli

27. septembril annab ühendus Eesti Naistoimetajad kaheteistkümnendat korda välja Hea Sõna auhinna, mille tänavu pälvis Eestis ja Soomes töötav mitmekülgne ajakirjanik Rain Kooli.

Auhinnaks on Leonhard Lapini teos „Hea Sõna“, mis antakse laureaadile üle neljapäeval kell 12 Eesti Kunstiakadeemia vastvalminud majas. Auhinnaga tunnustab ühendus Eesti Naistoimetajad eestikeelses meedias silma paistnud ajakirjanikku, kelle looming kannab humanistlikke väärtusi, on sisukas ja selge, hea keelekasutusega ja isikupärane. Varem on selle pälvinud ajakirjanikud Margit Kilumets, Madis Jürgen, Hille Karm, Margus Saar, Jelena Skulskaja, Kaja Kärner, Tiina Jaakson, Gaute Kivistik, Piret Kriivan, Toivo Tänavsuu ja Rainer Kerge.

Rain Kooli (s 1971) on Soome-Eesti ajakirjanik ja saatejuht. Tema 28-aastasest ajakirjanikukarjäärist on pea kakskümmend aastat möödunud Soomes. Praegu töötab ta Eesti rahvusringhäälingu arvamustoimetaja ning saatejuhina. Viimased kümme aastat on ta olnud Vikerraadio eetris meediateemaliste ning ajakajaliste päevakommentaaridega. Ta on juhtinud Vikerraadio saateid „Vikerhommik” ja „Uudis+” ning ETVs saateid „Vabariigi kodanikud”, „Foorum”, „Kahekõne” ja „Valimiste õhtu”. Lisaks on ta ka üks ERRi veebisaate „Otse uudistemajast” juhtidest. Jätkuvalt teeb ta kaastööd ka Soome trükimeediale. Moderaatorina tegutseb Kooli erinevatel aruteludel mõlemal pool Soome lahte.

Rain Kooli on kirjutanud kaks raamatut, reisiraamatu „Kange ja karge Soome” (kaasautor abikaasa Piret Kooli) ning Eesti laevakaitsjate India-saagal põhineva „Laevakaitsja päevikud”. Lisaks on ta tõlkinud soome keelest eesti keelde nii ilu- kui ka aimekirjandust.

Oma ajakirjandusliku töö käigus on Rain Kooli osalenud ka eesti keele sõnaloomes, näiteks võtnud esimesena kasutusele väljendid „tundetaip” (presidendi sõnausel 2010. aastal väljavalitud sõna), „idarahaskandaal“, „uduketrajad” ja „veendumusmeedia”.

2013. aasta novembris pälvis Rain Kooli Soomes tegutseva Eesti Fondi (Viro-säätiö) Aino Kallase preemia. Auhinnaga tunnustatakse eestlasest üksikisikuid või kollektiive, kellel on märkimisväärseid teeneid Eesti-Soome kultuurisuhete arendamisel.
„Olen liigutatud ja tänulik, eriti kui arvesse võtta, kui auväärne on seni auhinna pälvinute nimistu,“ kommenteeris Rain Kooli Hea Sõna auhinna saamist. „Eks mul ole pisut maailmaparandaja „viga küljes”, sestap olen oma päevakommentaaridega vajadusel nii heale kui ka puudujääkidele osutades ikka püüelnud parema ning inimväärsema maailma poole. Mul on hea meel, kui see vähemalt osaliseltki õnnestunud on.”

Head Uudised GoodNews