1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Palo: Igaühel on võimalik panustada säästlikumasse keskkonda
Palo: Igaühel on võimalik panustada säästlikumasse keskkonda

Palo: Igaühel on võimalik panustada säästlikumasse keskkonda

1160643_95386237Iga-aastane energiasäästunädal meenutab, et igaühel meist on võimalik anda oma panus parema keskkonna loomiseks, ütles majandus- ja taristuminister Urve Palo seminari “Energiamajandus: Eesti jõukuse nurgakivi?” avades.

„Keskkond on siinkohal väga lai mõiste, ulatudes puutumata loodusest ja puhtast õhust kaasaegsete ja energiasäästlike kodudeni.  Suuremas pildis kogu Eestimaani, kus igal inimesel on võimalik elada ja töötada just seal, kus ta soovib, on see siis maal või linnas,“ lisas minister.

Palo sõnul on energiasäästu mõiste viimase kümnendi jooksul inimeste jaoks väga palju muutunud. Meeldetuletusest, et toast lahkudes tuleb tuli kustutada, oleme jõudnud tervete hoonete kompleksse rekonstrueerimiseni.

Siiski on Eesti eluasemete keskmine vanus liiga kõrge ja nad neelavad üüratult palju rohkem energiat kui peaks. See on kallis elanikele ja reostab liigselt keskkonda. Eestis ehitatakse 2000 eluruumi aastas. Et meie eluasemefond saaks uueneda, tuleks neid ehitada vähemalt 6000.

„Arvestades meie eluasemefondi jätkuvat vananemist, peame energiasäästu saavutamisele veelgi rohkem tähelepanu pöörama,“ ütles Palo. „Tallinna Tehnikaülikooli teadlased analüüsisid ministeeriumi tellimusel Eesti hoonete energiasäästu potentsiaali. Meie hoonefondi energiakasutuselt oleks ideaaljuhul võimalik säästa väga palju – tervelt 80 protsenti.“

Seetõttu panustab riik järgmise seitsme aasta jooksul energiasäästu senisest enam – 232 miljonit eurot. Sellest üle 100 miljoni euro kulub korterelamute rekonstrueerimiseks, mille eest renoveeritakse hinnanguliselt tuhat hoonet. Umbes nii palju on kortermaju Pärnus. Eelmisel Euroopa Liidu eelarveperioodil aitas riik korda teha ligi 650 maja.

Samuti toetab riik 78 miljoni euroga soojustorustike ja katlamajade rekonstrueerimist või perspektiivitute kaugküttesüsteemide üleviimist lokaalküttele. Palo sõnul on peagi lisandumas veel omavalitsustele mõeldud toetus lagunevate hoonete lammutamiseks, õliküttel majade toetus küttesüsteemi vahetamiseks säästlikuma vastu ning loodetavasti uue koalitsioonilepinguga ka riiklikult toetatud üürielamute ehitamise programm.

Eile alanud üle-eestilise energiasäästunädal eesmärk on suunata inimesi mõtlema energia tarbimise ning selle vähendamise peale. Energiasäästunädala raames korraldatakse enam kui 60 üritust, sealhulgas konverentsid, seminarid, loengud, töötoad ja õppepäevad. Lisainfot nädala kohta saab veebileheküljelt www.energiatark.ee

Head Uudised GoodNews