1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Pärnu Muusikafestivalil esineb maailmakuulus tšellist Steven Isserlis
Pärnu Muusikafestivalil esineb maailmakuulus tšellist Steven Isserlis

Pärnu Muusikafestivalil esineb maailmakuulus tšellist Steven Isserlis

Tšellist Steven Isserlis Foto: Pärnu muusikafestivalid
Tšellist Steven Isserlis Foto: Pärnu muusikafestivalid

Suurejooneline Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia toimub sel aastal 14.-20. juulini ning toob Pärnusse taas erakordselt palju häid muusikuid.

Pärnu Muusikafestival on laiahaardelisem kui kunagi enne.

Festivali peakorraldaja Kristjan Hallik sõnab, et tänavuselt festivalilt on oodata paljuː

„Eriline rõhk on orkestrikontsertidel, avakontserdi kavaga maestro Neeme Järvi dirigeerimisel tähistame Richard Straussi juubeliaastat.

Tänu festivali kunstilise nõustaja Paavo Järvi tugevale tööle oleme saanud kaasata veelgi rohkem fantastilisi rahvusvahelisi artiste”.

Festivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi astub Pärnu Festivaliorkestri ees üles kahe orkestri ning lausa kolme kontserdi ning kavaga, mille eesmärk on kõnetada nii eesti kui rahvusvahelist publikut.

Festivaliorkestri teine kava toob publiku ette Pärnu Kontserdimajas 20. juulil kell 20 tänavuse festivali peaesineja, maailmakuulsa tšellisti Steven Isserlise.

Tuntud tšellist Steven Isserlis on tuntud oma tehnika ja musikaalsuse poolest. Isserlis tegutseb nii solisti, kammermuusiku, õppejõu kui kirjanikuna. Solistina on ta koostööd teinud mainekate orkestrite ja dirigentidega. Hiljuti on ta kontserte andnud näiteks koos Berliini Filharmoonikute ja Alan Gilbert’ga, Filharmoonia orkestri ja András Schiffiga. Isserlis annab soolokontserte koostöös pianistidega nagu Stephen Hough, Olli Mustonen, Jeremy Denk, Kirill Gerstein, Dénes Várjon ja juhatab mõnevõrra ebatavaliselt orkestreid mängides samal ajal tšellot. Kammermuusiku ja solistina on  ta koostanud ja esitanud kavasid maailmatuntud festivalidel ja kontserdisaalides, sealhulgas Wigmore Hallis, New Yorgis, Salzburgi ja Verbier festivalidel.

Steven tunneb suurt huvi autentse interpretatsiooni vastu ning on koostööd teinud enamike perioodiinstrumentidel mängivate orkestritega. Ta on  innustunud uue muusika esitaja ning on koostööd teinud paljude heliloojatega. Sealhulgas on ta esiettekandele toonud John Taveneri teose „The Protecting Veil“, Wolfgang Rihmi Tšellokontserdi, Thomas Adèsi „Lieux retrouvés“ tšellole ja klaverile, Stephen Houghi Sonaadi tšellole ja klaveri  vasakule käele ning György Kurtági teosed soolotšellole.

Steven Isserlise avarat muusikalist repertuaari peegeldavad auhinnatud salvestused. Hyperion plaadimärgi ilmunud Bachi soolosüidid pälvisid kriitikutelt  positiivset vastukaja ning valiti Gramophone’i aasta instrumentaalalbumiks ning Classical Brits kriitikute valikusse. Lisaks on ta hiljuti salvestanud näiteks Hyperionile ja BIS plaadimärgile.

Steven Isserlis on pälvinud mitmeid auhindu. 1998 aastal pälvis ta muusikaliste teenete eest Briti impeeriumi ordeni (CBE), 2000 aastal Zwickau linna  Schumanni auhinna, 2013 aastal lisati ühena kahest elavast tšellistist Gramophone’i kuulsuste saali (Gramophone’s Hall of Fame). Steven Isserlis esineb Royal Academy of Music lahkel loal 1726 aasta Stradivarius Marquis de Corberon (Nelsova) tšellol.

Steven Isserlis esitab koos Pärnu Festivaliorkestriga Paavo Järvi dirigeerimisel 20. juulil kell 20 Pärnu Kontserdimajas William Waltoni Tšellokontserdi.

Festivaliorkestri viimases kavas tuleb Paavo Järvi dirigeerimisel ettekandele lisaks Waltoni Tšellokontserdile Antonín Dvořáki 6. sümfoonia ning säravad valsid  Johann Straussi loomingust.

Piletid nüüd müügil!

Head Uudised GoodNews