1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Paula Rego – Jutustades lugusid
Paula Rego – Jutustades lugusid

Paula Rego – Jutustades lugusid

Homme kell 18.00 juhatab Kumu auditooriumis Režissöör Jake Auerbachi dokumentaali, mis põhineb Paula Rego poolt aasta jooksul antud kuuel intevjuul, sisse Eha Komissarov.

Paula Rego (s. 1935) on Portugali juurtega Briti nasikunstnik, kelle maalid ja graafika ammutavad ainest portugali folkloorist, muinasjuttudest, õuduslugudes ja elust. Kunstnik laseb fantaasial lennata ning detailirohked, teatraalsed, sageli antropomorfsete kujutistega häbitud stseenid töödel on tulvil vihjeid ja allegooriaid. Aastatuhandete tagused lood on läbi põimunud kaasaja julmusest, vägivallast, perverssustest. Ent ometi suudab Paula Rego seda kõike edasi anda läbi naiseksolemise, vaimuka ja poeetilise vaatenurga. Paula Regot võib pidada kaasaegses kunstimaailmas üheks silmapaistvaimaks naismaalijaks.

Režissöör Jake Auerbachi dokumentaal põhineb Paula Rego poolt aasta jooksul antud kuuel intevjuul. Kunstnik avab siiralt ja humoorikalt töödes kajastuvad isiklikud lood, lapsepõlvekogemused, mälestused, hirmud, fantaasiad ja unenäod, millele ta annab läbi oma loomingu universaalse tähenduse.

Paula Rego üheksa värvilist litograafiatehnikas tööd olid väljas ka Tallinna XV Graafikatriennaalil Kumu kunstimuuseumis 2011 aastal.

Head Uudised GoodNews