1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Peaminister Jüri Ratas: Taani on meie lähedane sõber, kes panustab Eesti ja kogu NATO julgeolekusse
Peaminister Jüri Ratas: Taani on meie lähedane sõber, kes panustab Eesti ja kogu NATO julgeolekusse

Peaminister Jüri Ratas: Taani on meie lähedane sõber, kes panustab Eesti ja kogu NATO julgeolekusse

Peaminister Jüri Ratas rõhutas kohtumisel Taani ametikaaslase Mette Frederikseniga, et Eesti hindab kõrgelt lähedast sõprust Taaniga ning panust Eesti ja kogu NATO julgeolekusse, teatas Valitsuse kommunikatsioonibüroo 11. septembril.

Peaminister Frederiksen andis kohtumisel teada Taani valitsuse otsusest naasta Eestisse NATO lahingugruppi tagasi aastal 2022. Otsusele on veel vaja Taani parlamendi heakskiitu. „On suur rõõm, et Taani valitsus on teinud sellise otsuse. Taani kaitseväelaste professionaalsus ja hea koostöö Eesti ning teiste liitlasriikidega on aidanud kindlustada kogu NATO julgeolekut meie regioonis,“ sõnas Ratas. „Taani tugevat kohalolekut on ka täna tunda laiemalt nii Põhjadiviisi staabis Lätis, NATO Balti õhuturbemissioonil kui ka NATO Küberkaitsekeskuses,“ lausus peaminister ning tõi esile, et Taanit ja Eestit ühendab ka transatlantilise sideme väärtustamine.

Ratas ja Frederiksen külastasid täna Tapal paiknevat NATO lahingugruppi (Enhanced Forward Presence, eFP), kus teenib üle 200 taanlase. Eesti ja Taani vaatavad peaminister Ratase sõnul ka mõlemad oma piiridest kaugemale ja on korduvalt näidanud valmisolekut võtta vastutus üleilmse julgeoleku eest. „Meie sõdurid teenisid aastaid ühiselt kõige keerulisemates tingimustes Afganistani lõunaosas. Täna panustame mõlemad Iraagi ja Mali julgeoleku ning stabiilsuse tagamisse,“ sõnas peaminister.

Valgevenega seonduvast kõneledes rõhutas Ratas vajadust hoida sealsed sündmused rahvusvahelise kogukonna tähelepanu all ning liikuda kiiremas korras edasi EL-i sanktsioonidega nende suhtes, kes on vägivalla ja valimispettuste eest vastutavad.

Eesti ja Taani peaminister kõnelesid ka eesseisvast Euroopa Ülemkogust, kus on teemaks ka Euroopa digitaalse siseturu arendamine. Samuti rääkisid nad kliimaküsimustest ning taastuvenergia alasest koostööst eelkõige meretuuleparkide rajamisel, mis võiks laieneda kogu Läänemere regioonile. „Soovime Taaniga seda koostööd arendada ja nende pikaajalisest kogemusest õppida,“ ütles peaminister.

Peaministrid arutasid ka väljakutseid COVID-19 leviku vastasel võitlusel ning tervisekriisi lahendamist.

Head Uudised GoodNews