1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Peapiiskop rõhutas iga inimese vastutust oma valikute eest
Peapiiskop rõhutas iga inimese vastutust oma valikute eest

Peapiiskop rõhutas iga inimese vastutust oma valikute eest

Peapiiskop Andres Põder
Peapiiskop Andres Põder

Eesti Vabariigi 96. iseseisvuspäeva jumalateenistusel Eesti Evangeele Luterliku Kiriku (EELK) Pärnu Eliisabeti kirikus täna rääkinud peapiiskop Andres Põder rõhutas iga inimese vastutust oma valikute eest.

Põder tõdes, et ühiskond vajab liidreid, kes annavad elule maitse ja aitavad säilitada väärtuslikku.

Tema sõnu meenub rahvuslikule liikumisele ja iseseisvuse sünnile mõeldes suur hulk nimesid: Hurt, Eisen, Jannsen, Jakobson, Kallas, Reimann, Poska, Päts, Tõnisson ja paljud teised. Põderi sõnul olid nad kristlased, mitmed neist kirikuõpetajad. “Kuid kas üksnes suurmehed on maa sool? Küllap on õige väide, et iseseisvus on kogu rahva saavutus,” leidis Põder.

Peapiiskop arutles, et ajal, mil ristiusust sai eestlaste omausk, küpses ka suutlikkus iseseisvuseks ja omariikluseks.

“On ju usk elujuhis, enese- ja maailmamõistmise alus. Suur osa meie kuulsast talupojatarkusest on ammutatud talutares tammsaarelikult pühakirja uurides. Maa soolaks said nii peremehed kui sulased, koolmeistrid kui kooliõpilased, kaupmehed kui käsitöölised,” rääkis Põder.

Peapiiskop tõdes, et keegi ei saa vastutada teiste inimeste valikute eest.

“Kuid meie enda valikud ja otsused mõjutavad paljusid. Mis eeskuju me anname, milliseid tagajärgi esile kutsume? Keda vajab Eesti? Kes peaks olema Eestimaa soolaks? Kes peaks andma maitse meie elule? Kas ei võiks me olla paremad lapsevanemad, paremad abikaasad, paremad töökaaslased, paremad kodanikud, paremad inimesed? Igaüks, kes Jeesuse sõnumit tõsiselt võtab, muudab elu elusamaks ja Eestit ilusamaks. Siin maailmas pole kartust üle soolata, selle üle võiks ehk muretseda paradiisis. Iseseisevgi saab olla vaid see, kes on suuteline vastutama,” rääkis Põder.

Head Uudised GoodNews