1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Pidu algab Eesti hümniga! Vaba Rahva Laul toimub sel aastal Põlvamaal
Pidu algab Eesti hümniga! Vaba Rahva Laul toimub sel aastal Põlvamaal

Pidu algab Eesti hümniga! Vaba Rahva Laul toimub sel aastal Põlvamaal

Tänavune Vaba Rahva Laul kõlab 19. augusti õhtul Põlvamaal Intsikurmus ja see on läbinisti eestikeelne ja -meelne laulupidu. Taas astuvad üles nii staarid kui ka tulevikutähed ja koorid, kokku tuhatkond lauljat. Kohalik üllatus on tantsuline ja selleks on Põlva Päntajalad.

Pidu algab kell 19.30 Eesti hümniga. Eestlaulja on Saaremaa noormees Oliver Leppik. Pidu juhib Mart Müürisepp, lauljaid saadab Urmas Lattikas oma bändiga. Kokku on kavas 37 eestlase hingele armsat heliteost.

Suure korraldusvaeva nägija Ülo Kannisto meelest säravad kõik esinejad, igaüks omamoodi.  Kõlavad Siiri Sisaski ja kooride ”Mis maa see on?”, Kalle Sepa ”Eestlane olen ja eestlaseks jään”, Ott Leplandi versioon Tõnis Mäe ”Koidust” – ikka koos kooridega! Ott Lepland ja peojuht Märt Müürisepp teevad kahekesi Henn Rebase ”Veskimeest”, Märdi esituses kõlab ka Jaak Joala ülipopulaarne ”Unustuse jõel”.

Boris Lehtlaan võtab võimsalt üles viisid ”Kas tunned maad” ja ”Ma tahaksin kodus olla” — meile igiomane ”Kas tunned maad” on tegelikult hoopis Prantsuse algupära, ja Urmas Lattikase vahemängudki pisut prantslaslikud.

Suure korraldusvaeva nägija Ülo Kannisto meelest säravad kõik esinejad, igaüks omamoodi.

Oma lugudega esineb Grete Paia, Intsikurmus teeb suure lava debüüdi Jaak Joala lapselaps Carmen Joala. Laulud on loomulikult vanaisa repertuaarist – ”Suveöö” ja ”Mu kodu”.

Intsikurmu seondub paljudele üliõpilasmaleva ja, EÜE  kokkutulekutega ning nemad  saavad näha, missugune on see koht taastatuna pärast 2000. aasta tulekahju. Intsikurmus saab ka Vabas Eestis sündinud noor aimu, mida tundsid tema vanemad ja vanavanemad laulva revolutsiooni ajal.
Kui tuntud ürituste korraldajad 2011. aastal Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeva tähistama pidanud Vabaduse Laulu suure raha eest paljude eestlaste arvates ära lörtsisid, sai nende hing haiget. Ivo Linna julgustusel tegi üks lihtne eesti mees Ülo Kannisto järgmisel aastal Kuressaare lossihoovis asja õigetpidi ära, minieelarve ja saarlase jonniga. Rahvas hõiskas, ja kuidas veel! Kuressaares on seda nii vanade kui ka noorte meelest tõsiilusat pidu peetud viis aastat, korra ka Tartus (2015) ja Keilas (2016).

Vaba Rahva Laulu pilet maksab hetkel 9 eurot. Piletid on müügil Piletilevis!

Head Uudised GoodNews