1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. PIMEDATE LAVASTUS! Lavale jõuab Pimedate Terateatri lavastus “Kes kardab pimedat?”
PIMEDATE LAVASTUS! Lavale jõuab Pimedate Terateatri lavastus “Kes kardab pimedat?”

PIMEDATE LAVASTUS! Lavale jõuab Pimedate Terateatri lavastus “Kes kardab pimedat?”

Kes kardab pimedat319. veebruaril kell 19 jõuab Vaba Lava selle hooaja kuraatorprogrammi raames publiku ette Eesti pimedate ja vaegnägijate teatri – Terateatri – tempokas pimedate-teemaline lavastus „Kes kardab pimedat?“. Näidendi kirjutas tunnustatud näitekirjanik Martin Algus. Lavastajaks on Terateatri kunstiline juht Jaanika Juhanson ning laval ja häältena osalevad lavastuses 13 pimedat, vaegnägijat ja nägijat harrastajat Terateatrist. Lavastust mängitakse sel hooajal ainult 5 korda – 19., 20., 25., 26. ja 27. veebruaril.

Martin Alguse näidend on nelja noore pimeda inimese kibepöörane ja seikluslik suhtedraama, mis on kirjutatud just nimelt käesolevat koosseisu ning lavastust silmas pidades. Teksti kirjutamisel on olnud inspiratsiooniks dokumentaalne materjal – pimedate inimeste blogid, intervjuud, vestlusringid. „See on lugu vabanemisest, lendutõusust, oma unistuste poole liikumisest,“ avab lavastaja Jaanika Juhanson lavaloo sisu. „Mitmest noorest pimedast inimesest, kelle elus on ühel või teisel moel pöördeline punkt. Aga ühtlasi saavad lavastuses vastuse nii mõnegi nägija küsimused, kuidas ikka täpselt pime inimene elab ja toimetab. Ehk saavad tuulutatud mitmedki ühiskonnas levinud hirmud ja müüdid, mis pimedate kohta liikvel.“

KesKardabPimedat2

Lavastuse funktsionaalne ja karm, pimedatest ja vaegnägijatest harrastajate vajadusi arvestav kujundus on loodud lavastuskunstnik Sander Põldsaare poolt. Valguskujunduse lõi lavastaja pikaajaline kaaslooja, valguskunstnik Priidu Adlas Vabalt Lavalt. Lavastuses kasutatakse kahe pimeda muusiku – Jakob Rosina ja Andre Louis` (Suurbritanniast) heliloomingut. Tallinna Ülikoolis teist aastat meediat õppiv Jakob Rosin on ka lavastuse helilõikude helirežissöör.

kes_kardab_pimedat_1

Lavastuse tunnuslaulu „Lendutõus“ (sõnad: Raili Ilves, viis ja seade: Jakob Rosin) õpetas peategelasele selgeks kogenud muusikaline kujundaja Tarmo Kesküll Rakvere Teatrist, kes on ühtlasi helikujunduse konsultandiks. Lavastuse liikumist aitasid seada koreograafid  Helen Solovjev ja Kardo Ojassalu. Laval on Hedy Haavalaid, Indrek Kaljumäe, Ahti Tomp, Julia Kabanova, Helen Künnap, Tom Rüütel, Katrin Margus, Aire Bornschein, Sven Andresen, Taavi Piller ning häältena Steve Vanoni, Jakob Rosin ja Raili Ilves.

Kuni 9. veebruarini on võimalik lavastusele Hooandjas hoogu anda SIIT!

Jaanika Juhanson

Etendustega kaasneb tasuta lisaprogramm: pärast 20. veebruari etendust toimub lavastuse arutelu loojate-esitajatega ning 26. veebruari päeval saavad huvilised ülevaate pimeda inimese elu-olust koolituspäeval „Pime päev“ ja seminaril „Pime kultuur“. Enne etendusi on võimalik kohapealt osta pimedate käsitööd. Pärast viimast etendust, 27. veebruaril on võimalik pääsmega osaleda elamusõhtul „Pime pidu“.

Vaba Lava kuraatorprogrammi lavastust ja lisaprogrammi toetavad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Hasartmängumaksu Nõukogu, Tallinna Kultuuriväärtuste Amet
Täname: Eesti Puuetega Inimeste Koda

Head Uudised GoodNews