1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Pirita ja Pikakari supelrandadele antakse rahvusvaheline kvaliteedimärk
Pirita ja Pikakari supelrandadele antakse rahvusvaheline kvaliteedimärk

Pirita ja Pikakari supelrandadele antakse rahvusvaheline kvaliteedimärk

Pirita rand Foto: Tallinn
Pirita rand
Foto: Tallinn

Pirita ja Pikakari supelrandadele antakse rahvusvaheline kvaliteedimärk „Sinilipp“

14. aprillil tegi Rahvusvahelise Keskkonnahariduse fondi FEE žürii otsuse tunnustada kahte Tallinna supelranda – Pirita ja Pikakari ökomärgisega „Sinilipp“.

„Sinilipp“ on tähtis rahvusvaheline tunnustus Pirita ja Pikakari randade keskkonnaseisundile ja teenustele, mis näitab randade kõrget kvaliteeditaset,“ ütleb abilinnapea Arvo Sarapuu. Tema sõnul nõuab ökomärgise saamine palju pingutusi, kuid teenuste kõrge kvaliteet ja puhas keskkond on palju tähtsam ja väärtuslikum. „Kui Pirita rand on oma hästi arenenud taristuga tuntud nii Tallinnas kui ka mujal, siis Pikakari on kõige uuem supelrand, mis ametlikult avati alles 2007. aastal,“ sõnab abilinnapea, lisades, et „Pikakari rannavesi on puhtamaid Tallinnas, rand asub ilusas kohas kauni vaatega Tallinna kesklinnale ja Piritale, hooajal töötab bussiliin nr 59, seal on suur parkla ja sinna viib kergliiklustee.

Tänu ökomärgisele „Sinilipp“ saab supelranna taristu areng uue hoo ja ta muutub ligitõmbavamaks puhkepaigaks mitte ainult tallinlastele, vaid ka linna külalistele,“ kinnitab Arvo Sarapuu. „Pikemas perspektiivis soovime, et Tallinn saab tuntuks mitte ainult oma vanalinna, vaid ka oma puhaste ja keskkonnasõbralike randade ning rohealade poolest,“ sõnab abilinnapea. See tähendab seda, et teisedki supelrannad peavad vastama eeskätt EL-i veedirektiivi nõuetele ning võimalusel ka ökomärgise „Sinilipp“ kriteeriumitele.

Ökomärgis Sinilipp tähendab, et supelranda haldav kohalik omavalitsus täidab 32 keskkonnakriteeriumi, sh tagab randades peale vee puhtuse ja vajalike kommunikatsioonide ka keskkonnasõbralikud ja –hariduslikud tegevused. Sinilipu kriteeriumid, eriti suplusvee osas on rangemad kui Euroopa Liidu suplusvee direktiiviga kehtestatud normid.

Ligi 10 aastat oli Eesti ainuke Balti riik, kus ei olnud võimalust taotleda supelrandadele ja väikestele sadamatele rahvusvahelist ökomärgist „Sinilipp“, kuna Keskkonnaministeerium ega ükski teine omavalitsus ei toetanud keskkonnalaseid vabaühendusi „Sinilipu“ programmi eestvedamisel. Ökomärgis „Sinilipp“ väljastatakse ainult riikidele, kus on olemas FEE poolt volitatud keskkonnaalane vabaühendus. Tallinna linna ja Eestimaa Looduskaitse Seltsi (ELKS) koostöös loodi Eestis taas võimalus osaleda supelrandadele ja väikestele sadamatele suunatud rahvusvahelise ökomärgise „Sinilipp“ programmis.

Tallinnas koordineerivad randade keskkonnateadlikumat haldamist Pirita ja P õhja-Tallinna linnaosavalitsused ning Tallinna Keskkonnaamet. Sel suvel toimuvad Pirita ja Pikakari randadel rannakülastajate keskkonnateadlikkuse suurendamisele suunatud üritused, sh perepäevad, ökotelgid, näitused jms. Tallinna Keskkonnaamet üllitab linnakodanikele ja randu külastavale üldsusele eesti-, vene- ja inglisekeelsed bukletid Pirita ja Pikakari randade. kaitsealustest objektidest ja puhkealadest.

Rahvusvaheline Keskkonnahariduse fond FEE koordineerib 66 riigis keskkonnateadlikkust suurendavaid programme, nende hulgas supelrandadele ja sadamatele mõeldud programmi „Sinilipp“ ning haridusasutustele suunatud programmi „Ökokoolid“. ELKSi liikmestaatus võimaldab Eesti puhta vee ja keskkonnateadliku majandamisega supelrandade haldajatel taotleda järgmiseks hooajaks randadele rahvusvahelist ökomärgist Sinilipp.

Head Uudised GoodNews