1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Põhiseaduskomisjoni liige Tiit Terik: isikuandmed saavad tugevama kaitse
Põhiseaduskomisjoni liige Tiit Terik: isikuandmed saavad tugevama kaitse

Põhiseaduskomisjoni liige Tiit Terik: isikuandmed saavad tugevama kaitse

Foto: Olga Makina

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Tiit Terik ütles, et edaspidi juurdepääs enda kohta käivatele andmetele lihtsustub ja inimest tuleb põhjalikumalt ning selgelt teavitada sellest, kuidas tema andmeid töödeldakse.

„Kui inimene ei soovi enam lasta oma andmeid töödelda ja nende andmete säilitamiseks puudub ka õiguslik alus, siis andmed kustutatakse,“ selgitas Terik. „Näiteks võib nõuda Google’ilt, telefonisideoperaatorilt või postimüügiportaalilt oma isikuandmete töötlemise lõpetamist ja kustutamist. Ettevõtjad ja organisatsioonid kohustuvad ka teavitama inimest tema isikuandmete ründamisest. Samuti peavad nad teavitama Andmekaitse Inspektsiooni.“

Kui inimene ei soovi enam lasta oma andmeid töödelda ja nende andmete säilitamiseks puudub ka õiguslik alus, siis andmed kustutatakse

Teriku sõnul reguleerib täna riigikogus esimese lugemise läbinud valitsuse algatatud isikuandmete kaitse seaduse eelnõu isikuandmete kasutamist, töötlemist ja järelevalvet.

Teriku sõnul hakkab 25. maist isikuandmete kaitse õigust reguleerima Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus ning eelnõu eesmärk ongi seda Eesti õiguses rakendada. Isikuandmete kaitse üldpõhimõtted ei muutu.

Üldmäärus annab tugevama kontrolli oma isikuandmete üle. Vastutus rikkumiste eest läheb suuremaks ja maksimaalne trahv isikuandmete töötlemise põhimõtete eiramise eest võib olla kuni 20 miljonit eurot või kuni neli protsenti juriidilise isiku käibest.

Teriku sõnul on üldmäärusega liikmesriigile jäetud võimalus täpsustada isikuandmete kasutamise erijuhtumeid. „Selle kohaselt on näiteks alaealise isikuandmete töötlemise lubatud alampiir vahemikus 13-16 eluaastat. Eestis on eelnõu kohaselt lapse isikuandmete töötlemine lubatud juhul, kui laps on vähemalt 13-aastane,“ selgitas Terik.

Head Uudised GoodNews